Az Apple veszi a legtöbb chipet a világon

Az Apple tavaly 24,3 milliárd dollárt költött a termékeiben felhasznált chipek vásárlására, amivel magasan vezeti a nagy félvezetőket fogyasztó vállalatok tízes toplistáját, melyet az IHS iSuppli piackutató állított össze. Az iPhone, iPad-, iPod- és Mac-gyártó nemcsak első a rangsorban, de várhatóan jelentős mértékben – 28 milliárd dollárra – növelni is fogja az e célra elköltött összeget az idén, miközben a lista szereplőinek többségénél csökkenésre lehet számítani.

A második legnagyobb chipvásárló az egyébként félvezetőgyártással is foglalkozó Samsung Electronics, mely tavaly 14,8 milliárd dollárért vett lapkákat, és az iSuppli jóslata szerint az idén 14,9 milliárd dollárt fordít majd e célra. A listán a PC-gyártók mellett a szórakoztatóelektronikában, a fényképezőgép-bizniszben utazó nagyvállalatok, illetve a Cisco Systems szerepel.

Az iSuppli szerint az, hogy egy gyártó ilyen óriási volumenben vásárol, jelentős előnyt jelent a számára, hiszen nemcsak kedvezőbb árakra és szállítási feltételekre számíthat, de beleszólást kaphat a beszállítók terveinek, fejlesztési menetrendjeinek alakításába, és ezzel versenyelőnyre tesz szert az elektronikai termékek gyártásában. „Az Apple ezek révén olcsóbban tud kínálni fejlettebb termékeket, és gyorsabban, megbízhatóbban tud szállítani, mint a konkurensek” – áll a piackutató értékelésében.

A cég elemzői szerint az Apple nemcsak az idén, de jövőre is a legnagyobb növekedést éri majd el, 2013-ban várhatóan 12,3 százalékkal többet költ chipvásárlásra, mint 2012-ben. Az idei 15,1 százalékos jósolt költésnövekedési ütem egyébként háromszorosa annak, amit az e tekintetben második Canontól várnak, mely 4,6 százalékkal költ majd többet félvezetőkre ebben az évben.

Azóta történt

Előzmények

  • Olcsóbb ultrabookokat ígér az Intel

    A vállalat erős termékfelhozatalra, de a korábban reméltnél gyengébb forgalomnövekedésre számít a második félévben.

  • Ömlik a pénz a Samsunghoz

    Hagyományos üzletágaik vergődnek, ám felső kategóriás okostelefonjaik annyira kelendőek, hogy rekorderedményekről számolhatnak be.

  • Kiszállt a chipgyártásból az AMD

    A vállalat teljesen levált egykori félvezetőgyártó üzletágáról, mely mostantól száz százalékban az arab tulajdonos kezében van.