Processzorgurut csábított el az Apple-től az AMD

Jim Keller (Fotó: PC Watch)
Jim Keller (Fotó: PC Watch)

Újabb processzorfejlesztő veteránt csábított el – vagy inkább vissza – az Apple-től az Advanced Micro Devices (AMD). Az Intel történelmi riválisának számító chiptervező vállalat ma jelentette be, hogy a processzormagok fejlesztéséért felelős vezető mérnöknek és alelnöknek nevezte ki Jim Kellert. Az 53 éves mérnök irányítja majd mind a nagy teljesítményű, mind az alacsony fogyasztású architektúrák tervezését.

Kellert az AMD az Apple-től csábította el, ahol a szakember platformarchitektúráért felelős igazgató volt, és többek között részt vett az iPhone-ban, iPadben és iPod touchban található A4 és A5 rendszerchipek fejlesztésében, valamint a MacBook Air notebookok hardveres specifikációjának kidolgozásában. A cupertinói mamut állományába 2008-ban került, amikor az felvásárolta a P.A. Semi processzorfejlesztő start-upot, melynek Keller az egyik vezető alelnöke volt.

A szakember az AMD-nél is dolgozott már: 1998 és 1999 között tagja volt annak a csapatnak, amelyik az AMD Athlon 64 és Opteron processzorokat, az x86-64 utasításkészletet és a HyperTransport buszt megalkotta. Azt megelőzően a DEC chiptervező mérnöke volt, és a legendás vállalatnál eltöltött 16 év alatt számos processzor fejlesztésében vett részt.

Keller közvetlen felettese az AMD-nél Mark Papermaster műszaki vezérigazgató lesz. A szintén kiváló referenciákkal rendelkező chiptervező mérnök Papermaster is dolgozott az Apple-nél, éppen abban az évben nevezték ki az iPodért és iPhone-ért felelős üzletág irányítására, amikor Keller is odakerült.

Azóta történt

  • Analóg processzorokban látja a jövőt a DARPA

    A megbízók szerint a jelenleg használt digitális eszközök lassan elérik teljesítőképességük határát, és a gigantikus adathalmazok feldolgozására más utakat kell választani.

  • Komoly leépítésre készül az AMD

    Hírügynökségi értesülések szerint a dolgozók akár 30 százalékát is lapátra teheti a gyengélkedő chiptervező.

  • Gyengén muzsikál az AMD

    A chiptervező vállalat a várakozásoknak megfelelően elbocsátásokat is bejelentett. Változik a termékstratégia is.

  • Eladják az AMD-t?

    A vállalat szerint a tanácsadó megbízása a pénzügyi stratégiai lehetőségek feltárását szolgálja, szó sincs részvényértékesítésről.

Előzmények