Így lehet titokban susmusolni a Facebookon

A funkció egy ideje él, de alig vannak, akik kipróbálták. Nem véletlenül, nem olyan egyszerű rátalálni, mint más platformokon.

Meglehetősen kevesen élnek a Facebook végponti titkosítást kínáló szolgáltatásával, pedig a Messenger már egy ideje támogatja, hogy a több mint egymilliárd felhasználó a kíváncsi szemek elől rejtve beszélgethessen.

A dolog hátterében minden bizonnyal az áll, hogy a funkció nem automatikus, sőt. Nem elég az egyik félnek bekapcsolnia a "titkos beszélgetést", a másik félnek is aktiválnia kell a lehetőséget ahhoz, hogy az elküldött üzenetek egymás között maradjanak.

A mobilos applikációban két módon, vagy az adott beszélgetést kiválasztva az információs panelen, vagy az új üzenetnél a jobb felső sarokban elhelyezett lakatot aktiválva lehet meghívni a funkciót ekkor először egy tájékoztatót közöl a szolgáltató arról, hogy bár a csevegés eddig is biztonságos volt, a titkos móddal lehet az eszközökön kódolt társalgást kezdeményezni. Ebben az esetben van lehetőség arra is, hogy adott üzenetet csak bizonyos ideig (minimum 5 másodperc, maximum 1 nap) tekinthessen meg a másik fél.


[+]

A lakat bekapcsolása automatikusan feketére váltja az alapértelmezetten facebook-kék színezést, ezzel is kiemelve, hogy a többi eszközön sem értesítést, sem az üzeneteket nem fogjuk megtalálni. Amikor először használjuk a funkciót, meg kell erősítenünk, hogy a titkosított csatorna alapértelmezésben az éppen használt eszközünkön legyen aktiválva.

A dolog nehézsége, hogy hiába küld az ember ilyen üzenetet az ismerőseinek, ha a túloldalon még nem aktiválták a szolgáltatást, a célszemély nem kap értesítést, illetve abban az esetben sem, ha nincs megfelelő verziójú alkalmazás a készülékén. Ha azonban a kezdeti nehézségeken túljutottak a felek, nincs akadálya annak, hogy a hírszerzés, illetve a Facebook elől is rejtett beszélgetést folytassanak.

Azóta történt

Előzmények