IDF: elképzelések az Internet jövőjéről

Pat Gelsinger, az Intel technológiai igazgatója az IDF-en tartott tegnapi előadásában kifejtette, hogyan képzeli cége az Internet további fejlődését. A globális hálózatnak eszerint a jövőben nem egyszerűen továbbítania kell az adatokat, hanem egy olyan megoldást kell találni, amely képes a rendelkezésre álló erőforrások minél hatékonyabb kihasználására, a szűk keresztmetszetet jelentő útvonalak elkerülésére és fejlett szolgáltatások biztosítására az egész világon – mindezt lehetőleg biztonsági kockázatok nélkül.

Az elképzelés szerint ez úgy oldható meg, hogy az Internet jelenlegi infrastruktúrájára egy új réteget alapoznak, amely kellően intelligens számítógépekből és tárolórendszerekből áll ahhoz, hogy az adatok útját ne csak a forrás és a cél figyelembevételével határozza meg, hanem a tágabb hálózati környezetet is feltérképezve képes legyen a forgalom terhelésfüggő routolására, a hálózat igény szerinti újrakonfigurálására.

Gelsinger elismerően nyilatkozott a Cisco és más vállalatok erőfeszítéseiről az intelligens útválasztók és irányítóprotokollok kifejlesztését illetően, úgy vélte ugyanakkor, hogy a jelenlegi eszközök nem lesznek képesek lépést tartani az internethasználók egyre növekvő számával, illetve az olyan komplex rendszerekkel, mint az Internet2 vagy az IPv6. Olyan új eszközökre van szükség, amelyek képesek megbirkózni egy féregfertőzés, egy támadáshullám vagy egyszerűen csak az olyan nagy sávszélességet és kis késleltetést igénylő alkalmazások, mint a videofolyamok okozta forgalommal is.

Az Intel a PlanetLab összefogásban látja a jövőt. A PlanetLab Consortiumnak százötven tagja van az egyetemek, a tudományos kutatóközpontok és a vállalatok köréből, többek között az AT&T Labs, a France Telecom, a HP, a NEC Labs említhető. Az államok közül Brazília, Kína és Kanada is a támogatók sorát gyarapítja, és együttműködő partner az Internet2 fejlesztésének koordinációjáért felelős szervezet is.

„Amint egyre több és több eljárás áll át az analógról a digitális technológiára, és ezeknek mindig és mindehol elérhetőknek kell lenniük, úgy az Internet rugalmasságának szükségességét nem lehet eléggé hangsúlyozni” – mondta Shane Robinson, a HP stratégiai és technológiai vezetője. „A PlanetLab megteremti az Intel, a HP és partnereik és ügyfeleik számára az elosztott alkalmazások és szolgáltatások következő generációjának teszteléséhez szükséges környezetet. 18 hónap eredményes tudományos kísérletei után meg vagyunk arról győződve, hogy megkezdhetjük olyan forradalmi, világméretű kereskedelmi szolgáltatások létrehozását és tesztelését, amelyek meg fogják változtatni az Internet üzleti felhasználását.”

A HP számítógépeire alapozva a Public Broadcasting Service (PBS) az Intellel együttműködve el is indította a nagyfelbontású digitális tartalmak (HDTV) szórásának automatizálására és figyelésére irányuló rendszer kiépítését.

Az elmondottak nyomatékosítására a TCP/IP protokollcsalád kidolgozásában szerzett érdemei miatt „az Internet atyjaként” tisztelt Vint Cerf is kifejtette nézeteit. Elmondta, hogy harminc évvel ezelőtt nem lehetett megjósolni a hálózati alkalmazások mai gazdagságát és száles körű elterjedtségét. Az Internetet olyan rendszerként tervezték tehát, amely az akkor létező telefonos és más technológiákra épülő hálózatok szuperhálózataként teremtette meg a magasabb szintű, átfogó összeköttetést. A felhasznált eszközök és protokollok azóta is a végponttól végpontig terjedő adattovábbításra vannak felkészítve, miközben a világhálón futó alkalmazások gyorsan alakulnak át globális szolgáltatásokká. Ez azonban igen nehézzé teszi olyan módszerek létrehozását és tesztelését, amelyek megvédenék azt a visszaélésektől vagy az egyéni megoldások implemetálásától.

Gelsinger a PlanetLabról elmondta, hogy az egy újabb, magasabb szintű rétegként működve az Internetet használja az adattovábbításra, de ezt a rendszer saját útválasztói és szerverei egészítik ki. A PlanetLabon futtatott alkalmazások eleve decentralizáltak, egyes részeik több szerveren „elszórva” futnak, így saját maguk képesek megszervezni hálózataikat. A hálózati szolgáltatások új, az Internet2 és az IPv6 technológiára alapozó rétege jobb lehetőséget biztosítana a grid computing alkalmazások és az adatközpontok összekapcsolásához, de példák hozhatók olyan ipari felhasználási területekről is, mint a vezeték nélküli szenzorhálózatok vagy az RFID-rendszerek.

Azóta történt

Előzmények