Kész és letölthető az IBM ingyenes irodai csomagja

Az IBM komoly törekvéséről már többször hírt adtunk: a cég igyekszik egy, a Microsoft Office-ával versenybe szállni képes irodai programcsomagot előállítani, s az eddig megismerhető tesztverziók alapján azt lehet mondani, hogy ha nem is hoztak eget rengető újdonságokat, ám pakkjuk azokat a funkciókat messzemenően teljesíti, amire egy átlagos felhasználónak szüksége van, így ez oknál fogva az ODF-re (Open Document Format) alapozott fejlesztés nem esélytelen versenyző – még akkor sem, hogy ha a közkedvelt OpenOffice.org az alternatív szoftverek piacán komoly előnnyel rendelkezik (a Lotus Symphonyt egyébként az OpenOffice.org-ra fejlesztették). Talán csak a tálalás fog dönteni, hiszen ingyenes csomagok között kell választani…

A napokban a Lotus Symphony már ünnepelhet: vége a tesztidőszaknak, megjelent és letölthető a szoftvercsomag első végleges, 1.0-s változata. A május 30-ai bejelentés szerint a program maga továbbra is ingyenes marad, ám a támogatások bizonyos szegmensei már pénzbe kerülnek.

Az IBM Kínában fejlesztett csomagjának béta-változatát 2007 őszén bocsátották a nyilvánosság elé, s azóta a 24 nyelven megjelenő programot közel egymillióan töltötték le világszerte. Igen figyelemre méltó tulajdonsága a Symphonynak, hogy számtalan tekintetben épít a nyílt forrású technológiákra, illetve a webkettes módszerekre, vagyis a felhasználhatóság és továbbfejlesztés tekintetében erősen alapoznak a felhasználói véleményekre és tanácsokra. Emellett – hajazva a Google üzleti modelljére – az ingyenes alapszolgáltatás mellett kialakítottak több, a vállalkozások számára mérsékelt áron elérhető csomagot is.

Igen, a Lotus Symphony egy tényleg jó cucc, semmi különös, csak célszerű és jó – de a jövőjéről nem a programozók döntenek majd, hanem a marketingesek.

Lotus Symphony

  • Kapcsolódó cégek:
  • IBM

Azóta történt

Előzmények