Jelentősen felgyorsultak az IBM kvantumszámítógépei

Egyes feladatokat hónapok helyett már órák alatt el tudnak végezni az IBM kvantumszámítógépei.

Bár a kvantumszámítógépek igen sokat fejlődtek, nem minden helyzetben tudják félresöpörni a hagyományos számítógépeket.

Az IBM ugyanakkor újabb áttörést érhet el. A vállalat kombinálja az új Qiskit programvégrehajtási környezetet a klasszikus- és a kvantumszámítógépekkel, így egyes feladatok végrehajtását pedig képesek voltak 100-szorosára felgyorsítani. Az IBM szerint ezeknek a számításoknak a végrehajtása hónapok helyett már csak órákat vesz igénybe.

A Qiskit maga garantálja, hogy több áramkör fusson gyorsabban, és tárolja a kvantumprogramokat, hogy más felhasználók is futtathassák azokat. Ezzel együtt fel is tölti azokat hagyományos hardverre, ami a kvantumgépek mellett van. Ezzel a felhasználó gépe és a kvantumchip közötti válaszidőt akarják csökkenteni.

Az IBM valamikor idén adná ki a Qiskit megoldását, ezzel egyszerre több számítási kihívást is megoldana. 2023-ra azt szeretné elérni az IBM, hogy közelebb kerüljön a kvantumelőnyhöz, vagyis a technológia néhány feladatot hatékonyabban és költségtakarékosabban oldjon meg, mint a hagyományos hardverek. Azt ugyanakkor elismerte a vállalat, hogy ez az út igen hosszú lesz, a jelenlegi kvantumtechnológiát pedig a legkorábbi számítógépekhez hasonlította.

  • Kapcsolódó cégek:
  • IBM

Azóta történt

Előzmények