Nekem a mobil mondja meg, hogy ki vagy: csajozás az i-pinggel

Egy új, de már megvalósított ötletet mutattak be az idei Internet Hungary konferencián, az i-ping-et.

Az i-ping egy közösségi szolgáltatás, amellyel bizonyos szempontoknak megfelelő emberekre találhatunk rá mobilunk segítségével, elsősorban persze olyan helyeken, ahol sok ember fordul meg. A szolgáltatás használata esetén ki kell tölteni egy webes űrlapot a regisztráció után, majd Bluetooth-képes telefonunkra fel kell tölteni egy kis Java-alkalmazást. Ezután a megfelelő helyeken megfordulva – bevásárlóközpontok, szórakozóhelyek, forgalmas terek – bekapcsolt Bluetooth mellett a Java-program kapcsolatba lép a weben regisztrált profilunkkal, és ha a közelünkben olyan embert talál, aki a beállításoknak megfelel, jelzést ad. Természetesen nem kell, hogy vakon történjenek a kapcsolatfelvételek, lehetőség van képeket is feltölteni magunkról.

Lássuk, hogy – szigorúan magánvéleményem szerint – milyen előnyök és hátrányok származhatnak egy ilyen szolgáltatás igénybevételéből.

Pro: az ötlet zseniális, és óriási potenciált rejt magában. Egy kollégám véleménye szerint nem csak ismerkedésre használható ez a szolgáltatás, segítségével gyakorlatilag újfajta hirdetési piac jöhet létre. Például beállíthatjuk, milyen autónk került eladósorba, megadhatóak a paraméterei, majd semmi más dolgunk nincs, mint a fővárosi tömegközlekedés igénybevételekor bekapcsolni telefonunk Bluetoothát, majd elindítani a kis Java-alkalmazást. Könnyen elképzelhető, hogy hamarosan találunk „fogunkra való” vevőt, sokkal gyorsabban, mint ha hirdetést adnánk fel. E gondolatmenet mentén pedig határ a csillagos ég; az üzletek így szórhatják reklámjaikat a kirakatuk előtt elhaladóknak, esetleg megvalósulhat az is, hogy a kirakatokban elhelyezett képernyőkön olyan reklámokat lássunk, amelyek a mi preferenciánkra reagálnak.

Azon tűnődöm, vajon nem az egyik első „webhármas” alkalmazást látjuk-e…?

Kontra: gondolom, senkinek nem kell mondanom, hogy itt nagy mértékben ki lehetünk téve rosszindulatú emberek mesterkedéseinek. Nem tudom, mennyire biztonságos egy Java-alkalmazás mobilon, de bekapcsolt Bluetoothszal igen könnyen elkaphatunk mobilra írt vírusokat. Ezen kívül pedig előfordulhat, hogy az általunk „sugárzott” műsor alapján egy könnyen nyomon követhető profilt készítenek rólunk, későbbi visszaélések céljából.

E szolgáltatás első megjelenési formája egy hazai kereskedelmi televízió most futó tehetségkutató versenyéhez kapcsolódik; minél többet tud egy rajongó a kedvenc sztárjelöltjéről, annál magasabbra kerülhet egy értékelési rendszerben. A legmagasabb értékelést elérők aztán élőben is találkozhatnak kedvenceikkel.

De a pécsi egyetem egyik karán is látják már a jövőt: „Haverok, randi, I-Ping”…

Azóta történt

Előzmények