Robotokkal kötné össze az embereket a metaverzumban a Hyundai

Metamobilitásnak nevezi azt az interaktív és részben virtuális jövőt a Hyundai, amelyben robotokkal érintkeznek az emberek.

A 2022-es CES-en rengeteg cég beszél olyan fejlesztésekről, amelyek a metaverzumot célozzák – mindez nem meglepő, ilyen vagy olyan formában, de minden vállalat célba vette a területet, mivel a befektetők hatalmas jövőt várnak ettől, a tőzsdei árfolyamok pedig sok esetben kilőttek az ígéretek hatására.

Nem túl meglepő módon a járművek elektromossá tételén, egyben későbbi árbevételt termelő, digitális funkciókkal és kijelzőkkel teletömött átalakításán fáradozó autógyártók sem maradnának ki a lehetőségekből. A Hyundai esete pedig a Boston Dynamics felvásárlása miatt eleve különleges.

A Hyundai CES-es tájékoztatója szerint a cég egy olyan interaktív és részben virtuális jövőt képzel el, amelynek a neve metamobilitás. Ebben az emberek különféle robotokkal lépnének kapcsolatba, amelyek mindenféle szolgáltatást biztosítanának: automatizált közeledést vagy éppen robotok távirányítását gyárakban.


[+]

A Hyundai a robotikára és a mesterséges intelligenciára építve alakítana ki egy hálózatot, amely az embereket virtuális objektumokkal és feladatokkal kapcsolja össze. A megosztott, internetalapú virtuális világot persze minden cég másképp képzeli el és más a célja vele, de az minden esetben közös, hogy a valódi feladatok elvégzéséhez virtuális vagy kiterjesztett valóság használata szükséges, ez a mindennapok részévé válna (ezért folynak a nagy fejlesztések mind hardver, mind szoftver terén).

A Hyundai szerint összekapcsolható lenne a valódi világ és a metaverzum például úgy, hogy az autók munkaszobává vagy szórakoztatási központtá lennének változtathatóak, 3D-s videojátékokat is kínálva. Okosgyárakat is említenek, amelyekben az emberek kívülről irányítják a robotokat és a folyamatokat. Automatizált, személyre szabott közlekedési eszközöket is bevonnának az elképzelésekbe.

Azért, hogy mindez működhessen, egy Mobility of Things ökoszisztéma kialakítása mellett döntöttek, ami a moduláris robotikai platformokat összeköti az eltérő szolgáltatások biztosításához. Ennek része lesz a Plug & Drive modul is, ami intelligens kormányzást, fékezést és felfüggesztést garantál, elektromos hajtással, kamerákkal és LiDAR-szenzorokkal. Persze a képbe egy ismerős is bekapcsolódik: a nagyobb logisztikai feladatokhoz négy PnD modul is kapcsolható, és bevethető felhasználási terület a Spot robotkutya is.

Azóta történt

Előzmények