Fél a Huaweitől az Egyesült Államok

Huawei-logoEgy újabb egyesült államokbeli akvizíciótól volt kénytelen visszalépni a Huawei Technologies. A hálózati eszközöket gyártó kínai óriásvállalat azt követően döntött az egyébként nem nagy kaliberű felvásárlás feladásáról, hogy a múlt héten az USA külföldi befektetéseket vizsgáló bizottsága nemzetbiztonsági szempontból kockázatosnak minősítette az ügyletet. A Huawei először válaszul azt közölte, hogy a döntés felülvizsgálata ügyében közvetlenül Barack Obama elnökhöz fognak fordulni, de a hétvégére meggondolták magukat, és lemondtak az üzletről.

Amely egyébként mind értékében, mind jelentőségében szerénynek mondható. A vállalat még tavaly májusban vásárolta meg 2 millió dollárért egy virtualizációs megoldásokat fejlesztő, de akkor már csődbe ment kaliforniai start-up, a 3Leaf Systems bizonyos vagyontárgyait, javarészt a szellemi tulajdonát. Az ügyletet akkor még nem, csak novemberben jelentették be a külföldi befektetéseket vizsgáló bizottságnak, amely most azt tanácsolta a cégnek, hogy lépjen vissza.

Nem ez volt az első eset, hogy a Huawei terjeszkedését a bizottság megakadályozta: 2002-ben ugyanezen a szűrön akadt fenn a vállalat 2,2 milliárd dolláros ajánlata a hálózati berendezéseket gyártó – és nem mellesleg az amerikai hadseregnek is szállító – 3Com felvásárlására. Az Egyesült Államok azért tart a rendkívüli ütemben növekedő, tavaly 28 milliárd dollár árbevételt elérő cégtől, mert azt gyanítja, hogy az közeli kapcsolatot ápol a kínai titkosszolgálattal. Tény: a Huaweit 1988-ban egy, korábban a Népi Felszabadító Hadsereg állományában tisztként szolgálatot teljesítő mérnök, Zsen Cseng-fej (Ren Zhengfei) alapította, és a vállalatnak gyakran kell magyarázkodnia a nem átlátható tulajdonosi szerkezet és az állítólagos pártkötődések miatt.

A cég egyébként most azt nyilatkozta: azért nem jelentették be annak idején az akvizíciót, mert nem egy teljes vállalkozást vásároltak meg, csupán a 3Leaf Systems szellemi tulajdonát és néhány alkalmazottját vették át. Szakértők szerint az elnöki fellebbezéstől végül az esetleges – egyébként valószínű – elutasítással járó súlyos presztízsveszteség miatt léptek vissza.

A fenti esettől független, friss hír, hogy várhatóan a Huawei fogja vezeték nélküli internettel lefedni a teljes londoni metróhálózatot a 2012-es olimpiára.

Azóta történt

Előzmények