Végre véglegesítették a HTML5-öt

A webes szabványokat is kidolgozó World Wide Web Consortium (W3C) 2011-ben tette közzé a HTML5-specifikáció véglegesítésének tervezett menetrendjét, és ebben azt ígérték, hogy 2014-re készül el a végleges ajánlás. A szervezet tartotta az ütemet, és tegnap bejelentették, hogy a jelölőnyelv (hypertext markup language – HTML) ötödik verziójának specifikációja megkapta az „ajánlott” státuszt, és ez a szabványosítási folyamat lezárását jelenti.

A megújulási folyamat már nagyon rég húzódik, az előd, a HTML 4.01 leírása 1999 decemberében jelent meg. De ezek után a W3C az XHTML fejlesztését tűzte ki célul, ám különféle működési és kompatibilitási hiányosságok miatt a webfejlesztők elégedetlenek voltak ezzel a típusú frissítéssel, ők inkább a HTML fejlesztését pártolták, hogy az jobb alkalmazásplatformmá váljon, és különösen az okostelefonok elterjedése után erősödött meg ez az elvárás.

A fejlesztők keményen kiálltak amellett, hogy az új szabvány az ő igényeiket szolgálja, és a WHATWG (Web Hypertext Application Technology Working Group) szakmai csoport megalakulásával gyakorlatilag eldőlt, hogy a HTML továbbfejlesztése lesz a követendő irány, és ezek után a csoport és a W3C közös – bár komoly konfliktusoktól korántsem mentes – munkába kezdett, hogy kialakítsák a HTML5-öt. Ez az együttműködés később megfeneklett, mivel a konzervatív elképzelésekkel rendelkező és a szabványok feletti kontrollt megtartani kívánó W3C gyakorlatilag szakított a sokkal nyitottabb, közösségi munkára építő, a lezártságot elvetendőnek tartó WHATWG-vel, így a véglegesítést a szabadon felhasználható eredmények alapján már a W3C egyedül végezte el – kiváltva ezzel az érintett szakmai körök haragját.

Web standards for the future from W3C on Vimeo.