HP: az iPad-gyilkolás egyelőre elmarad?

A Hewlett-Packard eldöntötte: nem dobja piacra Slate néven beharangozott, Windows 7-et futtató táblagépét – állította a múlt héten a TechCrunch című számítástechnikai blog egy bennfentes forrásra hivatkozva. Az értesülést egyelőre a gyártó nem erősítette meg, de ha a hír igaz, akkor a Microsoft Courier után ez a második olyan potenciális iPad-rivális, amelyik idő előtt bedobja a törölközőt.

A TechCrunch úgy tudja, a HP azért döntött a projekt jegelése mellett, mert egyrészt nem volt elégedett a Windows 7-tel mint táblagéprendszerrel, másrészt – legalábbis az ARM-alapú iPaddel összehasonlítva – nem bizonyult versenyképesnek az Intel Atom platform energiafogyasztása. Tény, a termék a kiszivárgott specifikációk szerint feleannyi ideig (körülbelül öt órán át) bírja egy akkumulátortöltéssel, mint az Apple masinája.

A hírt a Reuters megkeresésére a HP nem kívánta kommentálni. Az mindenesetre a pletyka megalapozottságát látszik bizonyítani, hogy bár a gyártó szerint a készülék már jó ideje készen van, mégsem jelent meg, és azt sem jelentették be, hogy a premier mikor várható.

Elemzők szerint is lenne ráció a projekt leállításában, kiváltképp a múlt héten bejelentett Palm-felvásárlás tükrében. Az akvizícióval ugyanis a HP egyebek mellett egy fejlett, eleve érintésvezérlésre optimalizált mobil-operációsrendszerhez jutott hozzá, melyet ráadásul – mint elárulták – széles körben szeretne felhasználni. Iparági pletykák szerint továbbá maga a Palm is dolgozott egy webOS-alapú táblagép fejlesztésén, csak a munka a vállalat törékeny pénzügyi helyzete miatt nem haladt a remélt ütemben. Ez az elmélet tehát azt valószínűsíti, hogy a HP Slate ARM-architektúrán és webOS operációs rendszerrel születik majd újjá, valamikor jövőre.

Az eredeti koncepcióval „komoly gondok voltak, túl nehéz volt, és a teljesítménye sem volt megfelelő. Ez a Microsoftnak fog fájni. Egyszerűen a HP olyan dolgokat várt a terméktől, amire az nem képes” – mondta Rob Enderle elemző.

Amint arról beszámoltunk, a HP internettábláját az év elején Steve Ballmer Microsoft-vezér mutatta be a CES szakkiállításon. A hivatalos kommunikáció szerint évek óta fejlesztett készüléket a vállalat azzal reklámozta, hogy az az Apple iPhone OS-t futtató készülékeivel szemben támogatja az Adobe Flasht, és így teljes internetes élményt nyújt.

Azóta történt

Előzmények