Jönnek az ARM processzoros szerverek

Warren East
Warren East

Egy éven belül várható olyan szerverek megjelenése, melyek az ARM többmagos processzorai köré épülnek – legalábbis ezt reméli a brit chiptervező vállalat elnök-vezérigazgatója. Warren East erről az EE Times című szaklapnak adott interjújában beszélt.

Az alacsony fogyasztású és ezért elsősorban hordozható készülékekben, mobiltelefonokban és médialejátszókban használt chipeket tervező ARM – mely maga nem gyárt mikroprocesszorokat, hanem az általa kifejlesztett magok többé-kevésbé testre szabható terveit licenceli – már korábban világossá tette, hogy hosszabb távon nem csupán e termékszegmensekben gondolkodik, hanem szeretne az x86-os processzorok nagyobb teljesítményű modelljeinek is konkurenciát teremteni.

„Az architektúra már most is alkalmas szerveralkalmazások kiszolgálására. Noha az ARM-implentációkat hagyományosan viszonylag alacsony teljesítményt, de minimális energiafogyasztást igénylő környezetekben használják, vannak már magasabb frekvenciájú, többmagos megvalósítások is, egészen 2 GHz-ig. A szerverprocesszorok szempontjából a különbséget a nagy sebességű adatátviteli interfészek hozzáadása jelenti” – mondta East.

A vezérigazgató szerint az, hogy az adatközpontok, szerverfarmok masszív fogyasztása miatt ezek üzemeltetése egyre költségesebb, energiatakarékos alternatívák keresésére ösztönzi a vállalatokat. Ilyen lehet az ARM Cortex-A9 chip, amely a TSMC 40 nanométeres gyártástechnológiájával 2 GHz-ig skálázódik, és akár négymagos kiépítésben is gyártható. „Többen kísérleteznek az egy chipen több ARM-magot tartalmazó megoldásokkal. Használhatják az A9-et, amely 2 GHz-ig és négy magig skálázódik. Tehát a kínálatunk felső kategóriájában már adott technológiákkal lehet a szerverszegmensben is próbálkozni” – magyarázta Warren East.

Az ARM-vezér azt a lapnak nem árulta el, hogy mely vállalatok vizsgálják az architektúra ilyen jellegű felhasználását, de azt mondta: „szerintem 12 hónapon belül megjelenik valami ilyesmi.”

  • Kapcsolódó cégek:
  • ARM

Azóta történt

  • Atommal támadja a mobilpiacot az Intel

    A chipgyártó bemutatta az okostelefonokba és táblagépekbe szánt Moorestown hardverplatformot. A cég optimista, de nem vár gyors sikert.

  • Hol vannak az ARM-os netbookok?

    A Flash hiánya és a táblagépek megjelenése is késlelteti az ARM-alapú netbookok piacra kerülését. Lehet, hogy még azelőtt kimennek a divatból, hogy megjelennének.

  • Atom processzort a szerverekbe?

    Egy amerikai start-up szerint az internetes kor szerverfeladatainak ellátására az alacsony fogyasztású CPU-k jobban megfelelnek.

  • A processzorpiac köszöni, jól van

    A két nagy gyártó csatája kiegyenlített: amelyik szegmensben az egyik javít, ott a másik ront. 2010-re az IDC közel 20 százalékos növekedést jósol.

Előzmények