A HP hajlékony képernyője forradalmasíthatja a mobileszközök gyártását

A HP még december elején jelentette be, hogy az Arizonai Egyetemen működő, az amerikai hadsereg által támogatott kutatóközpont (Flexible Display Center – FDC) segítségével elkészítették annak a hajlékony képernyőnek a prototípusát, melytől komoly áttörést várnak számtalan területen.

Az együttműködés eredményeképpen kialakítottak egy olyan eljárást, mely lehetővé teszi, hogy az úgynevezett „roll-to-roll” technológia segítségével hatékonyan lehessen gyártani a képernyőt hordozó műanyag lapocskákat, tekercseket. A tesztek azt mutatják, hogy olyan tartósságot sikerült elérni, ami gyakorlatilag elpusztíthatatlanná, sérthetetlenné teszi az eszközt, emellett az új képernyő jelentősen kevesebb energiát fogyaszt, mint a hagyományos társai, s ráadásul igen olcsó az előállítása – a fejlesztők szerint a tömeggyártás során akár 90 százalék is lehet az újrahasznosított alapanyagok aránya.

A HP egy új technológiával, az áramkörök felvitelét hatékonyan biztosító Self-Aligned Imprint Lithography (SAIL) elnevezésű eljárással szállt be a közös munkába, mely lehetővé teszi a nyomtatásszerű tömegtermelést.

A fejlesztők szerint nem csak a fent említett előnyökkel számolni, hanem azzal is, hogy a hagyományos és népszerű elektronikai eszközök (mobiltelefonok, PDA-k, hordozható olvasók, MP3-lejátszók stb.) kisebbek és könnyebbek lehetnek, s talán egész új irányt kaphat ezek továbbfejlesztése is a hajlékony képernyő adta lehetőségek kihasználásával.

  • Kapcsolódó cégek:
  • HP

Azóta történt

Előzmények