Betiltották a világ legnagyobb spamküldő szervezetét

Az amerikai Szövetségi Kereskedelmi Bizottság (FTC) tegnap közleményben tudatta, hogy a Spamhaus állítása szerint a világ legnagyobb spamküldő szervezetének számító (ők úgy vélik, az elmúlt években a világon minden harmadik spam tőlük eredt) HerbalKing elleni küzdelmük eredménnyel járt, s egy chicagói szövetségi bíróság elrendelte, hogy tilos reklámleveleket küldeniük, leállították a szervezet működését.

A „banda” ellen már jó ideje folyik eljárás, s a cég és a perbe fogottak (Lance és Shane Atkinson, Mike Van Essent, Roland Smits, valamint Jody Smith) bankszámláit befagyasztották, s egyéb értékeiket is zár alá vették. Az FTC körülbelül hárommillió panaszos levelet gyűjtött össze, melyek mind a HerbalKing tevékenységével kapcsolatosak, s úgy becsülik, sok-sok milliárd kéretlen levél elküldéséért felelős a cég.

A cég vezetői szerteszét éltek a világban, s a munkához az alkalmazottakat is számtalan országból toborozták – fő központjaik többek között az Egyesült Államokban, Ausztráliában, Új-Zélandon, Kínában, Indiában, Oroszországban és Kanadában működtek. A HerbalKing elsősorban az egészségügy területére specializálta magát, s az olcsó gyógyszerek, fogyasztó pirulák és pénisznövelő tabletták között rengeteg hamis, sőt az egészségre veszélyes árut is reklámoztak, s így a kéretlen reklámlevelek küldésén kívül számtalan ponton szegtek meg törvényeket – az olyan apróságok már csak a lista végére kerültek, hogy nem használtak SSL hitelesítést, pedig azt állították magukról.

Az FTC 2005-ben már megnyert egy 2,2 millió dolláros pert az Atkinson testvérek ellen, ám ennek komoly hatása nem lett, nem rendítette meg a vállalkozást, sőt. A mostani esetben sem lehet arra számítani, hogy holnaptól harmadával kevesebb lesz a spam, hiszen ilyenkor villámgyorsan alapítanak új vállalkozásokat az érintettek.

Azóta történt

Előzmények

  • Spamcsúcsot döntöttek a zombik

    Levélszemét-rekordról számolt be a Symantec; az ok: a zombifertőzések szaporodása.

  • A CAPTCHA szenved, folyton átverik

    Sokszor előkerült már a kérdés, hogy valóban végleg annyi-e ennek a technológia megoldásnak?

  • Brad Pitt a legveszélyesebb

    Elkészült az interneten fertőző celebritások listája. Az ő nevükre keresve találkozhatunk leggyakrabban rosszindulatú oldalakkal.

  • Szeptembertől változik a spamtörvény

    Mostantól csak a természetes személyek által küldött panaszokat köteles kivizsgálni az NHH. A követelmények, a bejelentés mikéntje és a szankciók változatlanok.