Lekapcsolták a bothálózatot üzemeltető internetszolgáltatót

Egy amerikai internetszolgáltatót tegnapelőtt éjjel részlegesen lekapcsoltak a hálózatról, mivel tulajdonosát kiberbűnözéssel vádolják.

Hirdetés

A McColo nevű szolgáltatót már évek óta figyelték a biztonságtechnikai cégek, mivel azt vélelmezték, hogy egy olyan cégről van szó, amely helyet ad az online csalók tartalmainak. A szolgáltató korlátozása nem sokkal az után történt meg, hogy egy jelentés készült a McColo szerteágazó kiberbűnözői tevékenységéről. Ebből kiderül, hogy például spammerekkel álltak üzleti kapcsolatban (több, a világ legnagyobbjai közé tartozó bothálózatot is – Rustock, Srizbi, Pushdo/Cutwail, Ozdok/Mega-D, Gheg – működtettek), s amerikai szervereiken 40 olyan oldalt üzemeltettek, melyeken gyermekpornográfiával kapcsolatos tartalmakat kínáltak. Amikor figyelmeztették a céget ezekre a tevékenységekre, akkor ők mindig úgy jártak el, hogy átmenetileg eleget tegyenek a kéréseknek, ám közben folyamatosan segítették a bűnözőket (új helyre telepítették tartalmaikat stb.).

McColo

Úgy tűnik a részleges lekapcsolás eredményes volt, mivel Joe Stewart, a McColo megbüntetéséért, lezárásáért már évek óta kiálló SecureWorks igazgatója szerint az említett bothálózatokról érkező spamek száma az eltelt egy napban a korábbi átlag töredékére esett vissza. Stewart ugyanakkor a küzdelem lehetetlenségére is felhívta a figyelmet, mivel úgy véli, a McColo által eddig kiszolgált bűnözők napok alatt találnak majd új szolgáltatókat, akik hajlandóak az együttműködésre – ahogy egy korábbi sáros szolgáltató leállításakor épp a McColo spamforgalma nőtt meg az „átjelentkezők” miatt.

Azóta történt

Előzmények