Hackerek helyett online maffiák

A cyberbűnözők mindinkább szervezett csoportokba tömörülve, egyre kifinomultabb módszerekkel folytatják igen nagy haszonnal járó tevékenységüket, s nem magányos hackereké már a pálya – adta hírül a Reuters, egy vezető amerikai tisztviselő beszámolójára hivatkozva.

Christopher Painter, az Igazságügyi Minisztérium számítógépes bűnözés elleni és a szellemi tulajdon védelmét felügyelő osztályának helyettes vezetője úgy véli, hogy az elmúlt években jelentősen megváltozott az online bűnözés általános karaktere. A „hetvenkedő hackerek” helyett ma már a számítógépes támadásokat profitorientált bűnözők követik el, s elsődleges céljuk a pénzszerzés lett. Habár a sajtó nagy része még mindig a tinédzser hacker témájára ugrik, az igazán nagy veszélyt a névtelen behatolók okozzák, akik mögött kiválóan működő bűnszervezetek állnak, melyek az internet segítségével szedik áldozataikat.

A számítógépes bűnözéssel foglalkozó londoni konferencián részt vevő Painter rámutatott, hogy ezek a csoportok az elektronikus azonosítókat, a bankkártyák adatait igyekeznek megszerezni, illetve igen jövedelmező az úgynevezett botnet-hálózatok létrehozása, amikor a tulajdonos tudta nélkül gépét egy központi szerver segítségével a hackerek által létrehozott hálózat részévé teszik, s ezt a hálózatot DDoS-támadások lefolytatására vagy kéretlen elektronikus reklámlevelek küldésére használják. Az ilyen támadások okozta kárt igen nehéz megbecsülni, mert egyrészt a megtámadott cégek a bizalom megtartása végett ezeket az eseményeket igyekeznek titokban tartani, másrészt pedig gyakran előfordul, hogy a gép tulajdonosa nincs is tudatában a támadás tényének. Az FBI becslése szerint az Egyesült Államok gazdaságában ez a veszteség évi 400 milliárd dollár körüli lehet; a brit Kereskedelmi és Ipari Minisztérium csak annyit közölt, hogy a számítógépes bűnözés mértéke az elmúlt két évben 50 százalékkal emelkedett.

Egyre növekszik annak a veszélye, hogy a számítógépes bűnözők zsarolási szándékkal megtámadhatnak olyan nagy és döntő fontosságú rendszereket is, mint például a tűzoltóság, a mentők vagy a katasztrófaelhárítás, s azt sem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy a terroristáknak kiváló célpontot jelenthetnek az áram- vagy vízellátási rendszerek. Painter példaként megemlítette azt a közelmúltbeli amerikai esetet, amikor két fiatal hacker tévedésből lekapcsolta egy helyi repülőtér teljes világítását. „Nyilvánvaló, hogy a lehetséges fenyegetések számtalan változatával nézünk szembe, s az elkövetők módszerei egyre kifinomultabbak. Meg kell találnunk az ellenlépések módjait” – tette hozzá az amerikai tisztviselő.

A határokon átnyúló bűnszervezetekkel szemben csakis akkor lehet érdemben felvenni a harcot, ha az ellenük küzdő hatóságok is megteremtik az eredményes kooperáció feltételeit. Az eredményesebb nyomozásokat és sikeres vádemeléseket pedig kellően szigorú ítéleteknek kell követniük, hogy a hatóságok kellő elrettentő erőt sugározzanak.

Azóta történt

Előzmények