Ha „Gay” vagy, a szolgáltató nem válaszol a leveleidre


Gay Hamilton

Az új-zélandi Telecom társaság bocsánatot kért egy hölgytől, mivel a vállalat e-mailszűrő rendszere keresztnevét (Gay) az üzleti kommunikációban nem megfelelőnek, illetlennek minősítette.

Ahogyan a nzherald.co.nz beszámolt róla, a „cyberspace saga” azzal kezdődött, hogy Gay Hamilton webdizájner egy panaszos levelet küldött szolgáltatójának, a Telecomnak, mivel bizonyos funkciók nem voltak számára elérhetőek, holott előfizetett rájuk. Ám hivatalos válasz helyet a „Skynet”, vagyis a az automata levélszűrő küldött neki értesítést, mely szerint: „tartalomszűrő rendszerünk szerint [az Ön levele] olyan kifejezést tartalmaz, mely nem megengedhető az üzleti kommunikáció során”. Ez a kitétel a hölgy keresztnevére vonatkozott, mely – megengedhetetlen módon – a levélben többször is szerepelt.

Ahogyan az ügyet nyilvánosságra hozó lap tudósítói megtudták, a Telecom társaságnál valóban működik egy ilyen szűrőrendszer, melynek – mint Lenska Papich, a vállalat PR-menedzsere elmondta – az a célja, a munkavégzőket a különböző atrocitásoktól megvédje, ezért például sok más mellett mind a „gay”, mind a „heterosexual” szavak tiltólistára kerültek. A cég mindazonáltal elnézést kért Gay Hamiltontól, mondván, eszük ágában sem volt őt személyesen fegyelmezni, a rendszer működésének vadhajtásáról van szó, s megoldják azt, hogy a rendszerük őt többet ne büntesse.

Végtelenül megható a távközlési szolgáltató figyelmes gondoskodása, mely igyekszik megóvni az elfoglalt dolgozókat (mitől is?). De azért mégiscsak a francia trónörökös számára kiadott herélt szövegekre emlékeztet – a delfinológia örök. Gyűjtögethetnénk a magyar vezetékneveket, melyek tulajdonosai egy ilyen merev szabályozás következtében nem levelezhetnének a hivatalokkal… A szűrők beállítása természetesen embereken múlik, s a történet jól mutatja az egyébként jó hatásfokkal működő technológiák korlátait is, hiszen a technológia mindig rugalmatlanabb, mint az ember, s a szolgáltató szűrője könnyen megtagadhatná hasonló esetben a levelem továbbítását, ha mondjuk Bugyi Péternek hívnak.

Előzmények