Ilyen a Google TV 2.0

A Google egyik nagy projektje, a tavalyi év nagy dobásának szánt Google TV nem hozta meg a várt sikert, ám a cég úgy döntött, hogy új életet lehelnek a vállalkozásba, és a technológiát kissé átdolgozva, új partneri szerződéseket kötve újra elindítanak egy kampányt. A Google TV 2.0 hivatalos bejelentése a Las Vegasban megrendezett kiállításon, a CES-en történt meg, ahol a vállalat és partnerei (LG, Marvell, MediaTek, Samsung, Sony, Vizio) be is mutatták, hogy milyen lehetőségeket kínál a televízió és az internet összeházasítása. Ehhez az eseményhez kapcsolódóan készült egy részletes bemutató a deviceguru.com-on, ahol egy teszt tapasztalatai alapján szinte mindent megtudhatunk az új változatról.

Google tv

Ahogy erről már többször beszámoltunk, a Google TV nem egy új médiavállalkozást jelent, hanem egy Android-alapú technológiát, melyet főleg a digidobozok (set-top-box) számára terveztek, és mely a televíziókra az internetről ismerős megoldásokat közvetít: webes keresés, alkalmazások stb. Sőt, ez a technológia ennél sokkal bővebb felhasználási lehetőségeket kínál: nemcsak a legújabb, internetképes tévéknél és a régebbiekhez szükséges digidobozoknál lehet használni, hanem játékkonzoloknál és Blu-ray-lejátszóknál is; ez a megoldás nyilvánvalóan egy lépés afelé, hogy az internet megjelenítése mind nagyobb mértékben költözzék át a monitorokról a nagyképernyős tévékre is. Ez természetesen azzal is járna, hogy a Google hirdetései eggyel több felületen jelennek majd meg, s ez különösen akkor számíthat nagy dobásnak, ha a jelenleg főként az Egyesült Államokban népszerű online fizetős tartalmak (streamben előfizetés alapján nézhető filmek stb.) térhódítása tovább folyik, hiszen sokak szerint a technológiai fejlődés miatt a televízió jövője is errefelé folytatódik, a kereskedelmi televíziók kénytelenek lesznek az internet felé mozdulni.

Az augusztusban bejelentett, megújított Google TV a 3.1-es Androidra épül. A fejlesztők még a korábbihoz képest is egyszerűbbé tették a kezelőfelületet, a beépített alkalmazások úgy jelennek meg ikonként a képernyőn, ahogy az az okostelefonokon vagy a táblagépeken már megszokott. A főbb, a speciális távirányítóval kezelhető szolgáltatások a 2.0-s verzióban: átalakított, okosabb Home menü, közvetlen hozzáférés az alkalmazásbolthoz, az Android Markethez, speciális kereső a tévéműsorokhoz és az elérhető filmekhez, nagyobb tudású kereső, alkalmazáslista, könyvjelző-menedzselés mind a tévés, mind a webes tartalmakhoz, podcast- és fotókezelő, közvetlen YouTube-hozzáférés.

Google tv

Hardveres oldalon is megjelentek újdonságok, ezeket az említett cikk részletesen felsorolja, de példaként néhány alapelem: a videofelbontás 720p és 1080p (néhány modellben csak 720p), 5.1 sztereó többcsatornás audio, kábeles és műholdas digidoboz integráció, HDMI 1.3a. A támogatott médiaformátumok – videó: H.264 (MP4, MKV, MOV, AVCHD, 3GP), MPEG-4 part 2 (MP4, DIVX, AVI, 3GP) WMV (ASF, AVI) – audio: MP3, AAC, Vorbis/OGG, MIDI, PCM/WAV, WMA, FLAC – képek: JPEG, GIF, PNG, BMP.

Azóta történt

Előzmények