Letölthető a Chrome 17 stabil kiadása

A böngésző stabil kiadásoknak fenntartott csatornájában tegnap megjelent a Chrome 17-es (17.0.963.46-os verziószámot viselő) kiadása. A Windows, Mac és Linux platformokra elérhető új verzió a szokásos hibajavításokon túl – a fejlesztők 20 sebezhetőséget, köztük egy kritikus besorolásút tömtek be – két fontos újdonságot hoz.

Hirdetés

Az egyik az omniboxnak nevezett címsorba írt címeken található oldalak előzetes betöltése. Egészen pontosan az történik, hogy amint elkezdünk gépelni, a Chrome a böngészési előzményeink alapján megpróbálja kitalálni, hogy mit akarunk beírni, melyik szájtra szeretnénk eljutni. Ha a szoftver által tippelt cím egy olyan oldalé, melyet gyakran látogatunk, a háttérben azonnal elkezdni annak betöltését, és mikor lenyomjuk az entert, jó eséllyel rögtön meg is jeleníti azt. Magyarán: ha a Chrome jól tippel, akkor gyakorlatilag nem kell várnunk a kedvelt oldalaink betöltődésére.

A másik újdonság a böngészés biztonságának javítását célozza, és egy olyan funkciót emel át a szoftverbe, ami eddig jellemzően a vírusirtók feladata volt. A Chrome – ahogy a többi browser is – jó ideje figyelmeztet, ha a felhasználó egy ismert kártékony weboldalakra téved, mostantól pedig a letölteni tervezett végrehajtható fájlokat is ellenőrzi, mégpedig az állományok és oldalak folyamatosan aktualizált fehérlistája alapján. Ha mind a forrás, mind a fájl megbízható, a böngésző szó nélkül megkezdi a letöltést. Ha nem, néhány, az állomány azonosításához szükséges adatot (URL, az oldal IP-címe, a fájl mérete stb.) elküld a Google szervereinek, melyek az összegyűjtött információk alapján minősítik a fájlt, és ha az veszélyes lehet, a böngésző erre figyelmeztet.

A vállalat igyekezett elébe menni az adatvédelmi aggályoknak, és leszögezte: a fájlok azonosítása során továbbított adatokat kizárólag e célra használják fel, és két hétig tárolják, majd törlik. A felhasználónak azonban lehetősége van kikapcsolni a funkciót a beállítások „Adathalászat és kártékony programok elleni védelem bekapcsolása” pontjának deaktiválásával.

A stabil Chrome 17 letölthető a böngésző weboldaláról, de a korábbi verziót használó rendszereken automatikusan települ. Aki ezt nem tudja kivárni, a Google Chrome névjegye menüpontra kattintva kézzel is elindíthatja a frissítést.

Azóta történt

Előzmények