Látványos újítás jelent meg a Google Térképen

Egy másik tervezett változtatás, a több részletet kínáló városi térképek kidolgozása még csak most kezdődik, de az lesz a fontosabb.

A Google Térkép méltán népszerű szolgáltatása, hogy – bizonyos korlátozásokkal – műhold- és utcaképeket biztosít, de az egésznek az alapja egy hagyományos, online felületre alkalmazott térkép.

Ez a térkép azonban a legalapvetőbb funkcióit tekintve eddig igen szikár volt. Ezen változtat most egy új fejlesztés, melyet tegnap a hivatalos blogban jelentettek be a fejlesztők.

A változtatás lényege, hogy az eddigi sima vázlatra ráhúztak egy új réteget, mely már – akárcsak egy turistatérkép – a domborzati viszonyokról is tájékoztat.

A tájékoztató szerint a műholdas képekre alapozva készítettek egy új algoritmust, mely képes a helyi domborzati viszonyokat – talaj minősége, magasság/mélység, víz/szárazföld stb. – kartográfiai, rajzos formára lefordítani, majd ezt a hagyományos térképen megjeleníteni.

A fejlesztők megjegyzik, hogy ezzel a változtatással még több információt kínálhatnak a világ 220 országában és területén, összesen több mint 100 millió négyzetkilométert lefedve – a részletesebb térkép aktiválása a szokásos módon, fokozatosan történik.

Emellett újabb, még bevezetés alatt álló fejlesztésekről is beszámolnak.

 

Google Térkép
[+]

 

Ez a változás a városi térképeket érinti, az ígéret szerint hamarosan hozzáférhetőek lesznek részletes utcai információk: az utakat, utcákat nem egyszerűen szabványos, egyforma vonalakkal fogják jelezni, hanem látható lesz a pontos vonalvezetés, az utca szélessége arányosan, a járdák, a járdaszigetek is. Ez azonban nyilvánvalóan hatalmas munka, a városokban szinte újra kell kezdeni a térképadatok felvételét – így egyelőre Londonban, New Yorkban és San Franciscóban kezdik meg a munkát a következő hónapokban, hogy aztán ezt a projektet folyamatosan bővítsék más városok felvételével is.

Azóta történt

Előzmények