A Google lebuktatja a szolgáltatókat

Vint Cerf, „az internet egyik atyja” a Google „internetevangélistája” a cég hivatalos blogjában jelentette be, hogy elindult a Measurement Lab, egy nyílt kutatói platform, egy eszközkészlet, mely abban segít, hogy a felhasználók ellenőrizhessék szolgáltatóik tevékenységét.

Cerf szerint ez a megoldáscsomag elősegítheti azt, hogy a szolgáltatók nehezebben, illetve körülményesebben korlátozzák, blokkolják a BitTorrentet vagy a Skype-ot használó netezők adatforgalmát. Az öt programból álló csomagból eddig három készült el: az egyikkel sebességtesztet lehet elvégezni, majd bizonyos gátló elemeket kiiktatni a gyorsítás érdekében (Network Diagnostic Tool), a Network Path and Application Diagnosis segítségével a széles sávú internetet használó és a hozzá legközelebb eső központ forgalmát lehet megvizsgálni (last mile broadband network), illetve jelenleg elérhető még a Glasnost, amely kifejezetten a BitTorrent-forgalmat figyeli, hogy azt a szolgáltató lassítja-e. A csomag később fog kiegészülni még két eszközzel: a Nano és a Diffprobe a szolgáltatói priorizálást jelzi majd.

A Measurement Lab projektet a Google, a New America Alapítvány Open Technology intézete, a PlanetLab konzorcium, illetve más tekintélyes kutatók hozták létre, s legfontosabb céljuk az internet semlegességének (net neutrality) megőrzése.

Azóta történt

Előzmények