A Google mindenkit biztonságos kapcsolatra fog kényszeríteni

A hivatalos blogon jelentette be Zineb Ait Bahajji, a Google egyik elemzője, hogy a vállalat újabb lépést tett abban a projektjében, melyben a weboldalak készítőit arra akarják rávenni, hogy a http alkalmazása helyett a sokkal nagyobb biztonságot nyújtó https-t válasszák.

Tavaly nyáron az IT café is beszámolt arról, hogy a Google képviseletében a hivatalos blogban jelentette be két, a cég svájci központjában webes fejlesztéssel foglalkozó szakember, Zineb Ait Bahajji és a nagyváradi származású Gary Illyes, hogy a mind biztonságosabb netezésért elindított programjuk új fázishoz ért: a vállalat úgy módosította keresőjének algoritmusát, hogy azokat a weboldalakat, melyek nem a nagyobb biztonságot szolgáló https url-sémát használják, a keresési találatok között hátrébb rangsorolják – pontosabban, a pozitív megközelítést használva: a https-t használókat előbbre sorolják.

Most egy kicsit előbbre léptek a nyilvánvalóan hosszú távra tervezett folyamatban: úgy módosították az indexelő algoritmust, hogy az a keresési találatok között mindenképp előnyben részesítse azokat a https-weboldalakat, melyeknek van http-verziójuk is (akkori is, ha a https-verzió még nagyon új vagy alig látogatott, linkelt). Az indexelő algoritmus ugyanakkor megvizsgál néhány feltételt is, és csak akkor hozza előre a https weboldalt, ha ezeknek megfelel.

Azóta történt

Előzmények

  • Újjászületett a Google Plus

    Alapos közvélemény-kutatás előzte meg az átalakítást, és ebben a formában mindenképp biztatónak tűnik a közösségi oldal.

  • Videószerkesztő alkalmazásgyártót vett a Google

    A Fly Labs négy programot készített, az elmúlt másfél évben 3 millió letöltést értek el. A funkciókat integrálják a Google Képekbe.