A Google bekeményített

A Google képviseletében tegnap a hivatalos blogban jelentette be két, a cég svájci központjában webes fejlesztéssel foglalkozó szakember, Zineb Ait Bahajji és a nagyváradi származású Gary Illyes, hogy a mind biztonságosabb netezésért elindított programjuk új fázishoz ért: a vállalat úgy módosította keresőjének algoritmusát, hogy azokat a weboldalakat, melyek nem a nagyobb biztonságot szolgáló HTTPS url-sémát használják, a keresési találatok között hátrébb rangsorolják - pontosabban, a pozitív megközelítést használva: a HTTPS-t használókat előbbre sorolják.

Hirdetés

A HTTPS használatára buzdító kampányát a Google már az év eleji szokásos fejlesztő konferenciáján bejelentette, és most ennek a kampánynak a következő lépéséről számoltak be.

A blog szerint az eddigi tapasztalatok kedvezőek, ezért határoztak így. Arra serkentenek minden webmestert, hogy alkalmazzák a nagyobb biztonságot nyújtó technológiát.

A titkosítás kiterjesztése egyébként a vállalat évek óta felvállalt célja: a keresőben már évek óta alkalmazzák, az idei évtől kezdve pedig a Gmailnél is alapértelmezett.

A siker persze kérdéses, ám a Google – és főleg a keresője – akkora hatalom az internetes világban, hogy ez a kényszer minden bizonnyal nagyon sok üzemeltetőt rávesz arra, hogy átálljanak a HTTPS használatára.

Azóta történt

  • Megjárja, akinek káosz marad a honlapján

    A hetekben frissül a Google Penguin, melyhez már egy éve nem nyúlt a keresőóriás. Az első visszajelzések pozitívak, aki ténlyeg kipucolta weboldalát, örülhet.

Előzmények

  • Minden kimenő és bejövő levelet elemez a Google

    Frissítették az általános felhasználási feltételeket. Nincs több kérdés, az összes e-mail, illetve csatolmány is átesik az analízisen, hogy még célzottabb hirdetéseket küldhessen a Google. Van jó oldala is.

  • Így kezdődött a Google I/O 2013

    Megújuló Maps, Play Music All Access zeneszolgáltatás, Play Game Services, Android Studio, még intelligensebb Google Now, végül Larry Page az éjszakai Föld előtt. Végigkövettük a keynote-ot.