Nagyon megszorongatta az USA a Google-t, legalább 2 dollárt fizethet a cég

700 millió dolláros megállapodást kötött az USA-val a Google, ebből egy jogosult fogyasztó legalább 2 dollárt kaphat a Play Áruházzal kapcsolatos viták eredményeként. Nagy változások jönnek, de az Epic szerint ez kevés, felnyittatnák az Androidot.

Megegyezett a Google az USA-val, így a Play Áruház kapcsán nagyobb versenyt enged a jövőben, továbbá a trösztellenes megállapodás keretében 700 millió dollárt is kifizet.

Ebből 630 millió dollárt kap egy fogyasztóknak fenntartott alap, míg 70 millió dollárt az államok (mindegyiket érinti a megállapodás).

A jogosult felhasználók így végeredményben legalább 2 dollárt kapnak a Google-től, de a 2016. augusztus 16. és 2023. szeptember 30. közötti Play-költekezéseik függvényében ez az összeg emelkedhet is.

A Google azzal vádolták, hogy törvénytelen appterjesztési korlátozások révén túl sok pénzt kér az androidos eszközök használóitól, továbbá szükségtelen díjakat számol fel az appon belüli tranzakcióknál. A Google tagadja, hogy bármi rosszat tett.

A megállapodásra már szeptemberben sor került, de az Epic elleni per előtt nem hozták nyilvánosságra a részleteket. Abban a perben is a Google ellen ítéltek egyébként, egyes gyakorlatait versenyellenesnek minősítve.

A Google kiterjeszti a fejlesztők lehetőségeit az alternatív számlázás kapcsán az in-app vásárlásoknál, továbbá könnyebbé teszik az appok fejlesztőktől való, közvetlen letöltését.

Az ügyvédek szerint a fogyasztók jelentős és tartós változásokat tapasztalhatnak majd, és ekkora változást még nem értek el a Google-nél vagy más nagy platformnál, tették hozzá.

Jövőre az Epic is beadja a javaslatait a Play Áruház kapcsán, szerintük ugyanis a mostani megállapodás nem orvosolta a jogellenes, versenyellenes viselkedést, ezért tényleg felnyittatnák az Androidot. Az Epic vezetője szerint ráadásul több pénzt kaphattak volna a Google-től az államok, ha tovább perelik.

Azóta történt

Előzmények