Már megint a Google Earth: ezúttal Atlantiszt találták meg?

A Google Earth 5 megjelenése óta a felhasználók immáron az óceánok mélyére is lemerülhetnek virtuálisan, így korábban feltérképezetlen területek is a lelkes amatőrök kutatási helyszíneivé váltak. Így fordulhatott elő, hogy Afrika partjaitól mintegy ezer kilométerre nyugatra, a Kanári-szigetek közelében Bernie Bamford, egy brit légi közlekedési mérnök és lelkes Google Earth felhasználó egészen különös vonalakra bukkant az óceán fenekén. A képen egy hozzávetőlegesen téglalap alakú területen párhuzamos vonalak futnak a víz mélyén, mintegy 6 kilométerrel a felszín alatt. Laikus szemmel nézve erősen kétséges, hogy a szabályos alakzatokat a természet erői hozták volna létre, azonban természetesen akad más magyarázat is.


Nagyobb méretben

A Google Earth szóvivője szerint a vonalakat ugyanis kutatóhajók hozták létre a visszhangszondáik, más néven szonárjaik segítségével, amikor a tengerfeneket vizsgálták. „Igaz, hogy megannyi fantasztikus felfedezés köthető a Google Earthhöz, mint például egy ókori római villa romjaié vagy egy korábban ismeretlen fajoknak otthont adó mozambiki őserdőé, de sajnos ezúttal egy tudományos adatgyűjtés nyomait láthatjuk. A vonalak a hajó nyomvonalát követik, amint az a környéken cirkált.”
Dr. Charles Orser, egy New York-i egyetem régészkurátora szerint ugyanakkor a felvétel alapján további vizsgálatokat érdemes folytatni, mivel ez a terület az egyik legvalószínűbb helyszíne a legendás, Platón Timaiosz és Kritiász című dialógusaiból ismertté vált Atlantisznak. A görög filozófus szerint ez egy szigeten alapított civilizáció volt, amely egy földrengésnek köszönhetően pusztult el és süllyedt a tengerfenékre. Azóta sem sikerült bizonyítani, hogy vajon tényleg létezett-e, és ha igen, pontosan hol.

Azóta történt

Előzmények