A Google elismerte, hogy titokban gyűjtött adatokat az Android

A földrajzi információk háttérben történő rögzítése nem eszközfüggő: az összes androidos készüléket érinti.

Komoly visszhangot váltott ki a Quartz friss riportja, melyben azt írják, hogy az androidos telefonok és tabletek akkor is gyűjtik a földrajzi helyzet adatait, ha a lokációs, nyomkövető funkciót a felhasználó kikapcsolja. A jelentés szerint az Android ezt a felhasználói beleegyezés nélküli gyűjtést 2017 eleje óta csinálja: ha éppen nincs internetkapcsolat, a készülék akkor is begyűjti a közelben lévő mobiltornyok adatait, majd a kapcsolat felállása után ezeket az információkat titkosítva elküldi a Google-nak.

A Google gyorsan megszólalt az ügyben, és szóvivőjük közölte, hogy a modern androidos telefonok olyan hálózati szinkronizációs rendszert használnak, melyhez szükségesek a mobilos ország- és hálózatkódok, hogy biztosítani tudják, hogy az üzenetek és a megjegyzések gyorsan megérkezzenek. A módszer alkalmazását valóban idén januárban kezdték meg, mégpedig azért, hogy a Cell ID-t mint egy újabb információt felhasználva gyorsítsák a szolgáltatások sebességét és minőségét.

Ugyanakkor, tette hozzá a szóvivő, a beérkezett adatokat csakis a fenti célból gyűjtik, nem tárolják, nem integrálják a saját rendszerükbe, semmi másra nem használják fenn – ennek ellenére a Quartz megkeresése után közölték, november végén felszámolják a panaszolt gyakorlatot. A fejlesztő szerint csakis úgy lehet ezt az adatgyűjtést letiltani, ha kiveszik a SIM kártyát, és ezzel egy időben a Wi-Fi-kapcsolatot is letiltják.

Azóta történt

  • Nehezebb lesz pénzt keresni a YouTube-on

    A szigorítások életbe léptetése rossz hír a kisebb látogatottságú csatornák üzemeltetőinek, akik többségükben eleshetnek az eddigi reklámbevételektől.

  • A CryptTalk megérkezett Androidra is

    A hívástitkosító megoldás a mai naptól azokon a készülékeken is elérhető, amelyek az Android 6.0 vagy annál magasabb verziójával működnek.

Előzmények