Kólát és chipset hoznak a Google új, rendhagyó robotjai

A fizikai robotokat ezúttal a virtuális chatbotokkal kombinálják (eddigi példa nélküli mélységben), a többcélú, AI-alapú robotok reményében.

A Google új típusú robotpincéreket mutatott be az újságíróknak: a fizikai robotok tudását ezúttal a virtuális chatbotok képességeivel kombinálják, és kólát, chipset szolgálnak fel a pihenőkben a dolgozóknak.

Mindettől egy olyan AI-alapú áttörést remélnek, ami a könnyen irányítható, többcélú robotok korát hozza el. Természetesen egyik robotot sem lehet megvenni, egyelőre csak néhány tucat tevékenységre képesek, és még az OK, Google hívóparancsra sem reagálnak.

A Google felelősségteljes fejlesztést ígér, de így is falakba ütközhet az effajta eszközök elterjedése, ugyanis a robotok megfigyelésétől tarthatnak az emberek – de arra is volt már sokszor példa az óriások chattechnológiáinál, hogy végül sértő, erőszakos válaszokat adott a rendszer.

A Google szerint időbe telik, mire kiderül, hogy kereskedelmileg mire jutnak, de a Google robotja már most képes felismerni, hogy ha kiömlött egy ital, akkor nem elnézést kell kérni, hanem egy szivaccsal feltörölni. A normál beszéd során elhangzó parancsokat értelmezi, mérlegeli az esetleges tevékenységeket a saját képességeihez mérten, és kisebb lépéseket tervez a kérés végrehajtásához. A chatbotokhoz hasonlóan a rendszer nyelvi technológiája a Wikipediából, a közösségi médiából és weboldalakból is merít, de a Google szerint robotoknál ilyen mélységben senki nem alkalmazta még a technológiát. Mostanra az Alphabet alá tartozó Everyday Robots tervezésében készülő robotok 74 százalékban sikeresen hajtják végre a parancsokat.

Hasonló kutatásokat a jelentések szerint a Microsoft és az Amazon is folytatnak.

Azóta történt

Előzmények