Élőben: felbocsátják a Galileo két műholdját

Tavaly augusztus végén az IT café is beszámolt arról, hogy hiába lőtték fel a francia guyanai Kourouból az épülő európai navigációs rendszer, a Galileo újabb két műholdját, az Európai Űrügynökség (European Space Agency – ESA) és a felbocsátásért felelős Arianespace nem sokkal később kénytelen volt elismerni, hogy az eszközök nem az előre meghatározott pályára kerültek.

A programban komoly késlekedést okozó baleset óta dolgoztak a szakemberek, és ma, magyar idő szerint körülbelül háromnegyed 11-kor fognak fellőni egy Szojuz rakétát, amelyik újabb két műholdat állít rendszerbe.

A tervek szerint a Fregat végfokozat (mely augusztusban meghibásodott) állítja majd pályára a két, egyenként 714 kg súlyú műholdat 23 500 kilométeres magasságban. Az igen vontatottan épülő rendszer ezekkel bővülne nyolc darabra – az alapfunkciók ellátásához 18 műhold szükséges. A nyári hibát az illetékesek a közleményük szerint alaposan kivizsgálták, megoldották a problémát, és a mai akciónál már nem számítanak ilyen eseményre.

A rakéták kilövését és a felbocsátást az ESA honlapján élőben lehet követni.

Azóta történt

Előzmények

  • Sikeresen landolt a Rosetta űrszondája

    Sikeresen landolt a Rosetta űrszondája a Philea, azóta zenét hallgat. Most ön is kipróbálhatja, milyen buli megy 500 millió kilóméterre a Földtől.

  • Ma landol a Rosetta

    A tíz évvel ezelőtt indított űrszonda ma megpróbál leszállni egy üstökösre. Ha sikerül, az bekerül a történelemkönyvekbe. Sok a kérdőjel.

  • Rossz helyre küldték a Galileo két műholdját

    Telnek az évek, és nemcsak egyre többe kerül az európai navigációs program, de úgy tűnik áldás sincs rajta. A mostani baleset akár a teljes programot is tovább késleltetheti.