„Fújj, szél, szakadj meg, fújj, dühöngj!”

Az Európai Unió kezdeményezésére az osztrák Központi Meteorológiai Intézet közreműködésével egy olyan időjárás-előrejelző oldal indult el, mely a kontinensen található, illetve várható különleges időjárási körülményekről ad tájékoztatást. A kezdeményezők indoklása szerint a klímaváltozás mind gyakrabban teremt extrém, az emberek számára különösen veszélyes helyzeteket, s a közelmúlt több, katasztrófát okozó időjárási eseménye miatt fontos egy általános tájékoztató szolgálat működtetése.


A speciális jelzőszolgálat olyan jelenségeket tüntet fel, mint a nagy mennyiségű csapadék, a heves zivatarok, a viharos szél, a hőhullámok, az erdőtüzek, a köd, a havazás, a hóviharok, a lavina vagy a tengerpartokon előforduló úgynevezett vihardagály A szolgáltatás amerikai mintára (National Weather Service) készült, a veszélyességi fokozatokat színkódok jelzik: a zöld, a sárga, a narancs, illetve a piros az időjárási körülmények veszélyességének fokára utalnak. A térképen minden ország színe az ott éppen érvényben lévő legmagasabb fokú riasztáshoz rendelhető színnel egyezik meg. Az országra kattintva részletesebb, régiós bontású információkat kaphatunk. Mindez piktogramokkal is kiegészül, melyek az adott információt tovább pontosítják.

A szolgáltatás elindulását hivatalosan ma Madridban, a Meteorológia Nemzetközi Napján jelentették be.

(E hírünk eredetileg a hétvégén jelent meg, de az oldal akkor még tesztfázisban működött, és így esetenként pontatlan adatokat tartalmazhatott. Ezért az anyagot akkor eltávolítottuk, és most, a nyilvános premier napján tesszük közzé ismét. – a szerk.)