Frissítés után vírusosnak hiszik az új ASUS alaplapok a Windows 7-et

A Windows 7 operációs rendszert modernebb ASUS alaplappal használók furcsa hibával találkozhatnak, ha telepítik a KB3133977 jelzésű frissítést. Szerencsére vírusfertőzésről szó sincs, ahogy azt a világhálón terjesztik, sőt magát az alapproblémát is hajlamosak eltúlozni, holott pár beállítás elvégzésével orvosolható a már kialakult helyzet.

A legújabb, Intel 100-as sorozatú és a nem sokkal korábbi Intel 9-es sorozatú vezérlőhidakat tartalmazó ASUS alaplapok (esetlegesen néhány korábbi modell is) fejlett UEFI BIOS implementációt kaptak. Ezekben a Secure Boot opció alapértelmezetten engedélyezve van, ami indításkor ellenőrzéseket hajt végre az operációs rendszer fájljain, és riaszt, valamint megtagadja az indítást, ha azokban módosítást észlel. Tudvalevő, hogy leggyakrabban rosszindulatú szoftverek módosítják a boot loadert, esetleg hardverhiba következménye, így belátható, hogy ez a funkció mindkét esetben komoly adatvesztéstől kímélheti meg a felhasználót.

Frissített Windows 7-tel ilyen hiba jöhet elő UEFI-s ASUS alaplapokkal
Frissített Windows 7-tel ilyen hiba jöhet elő UEFI-s ASUS alaplapokkal (forrás: ASUS)

Tekintve, hogy egyesek hajlamosak a biztonság kérdéskörét sok esetben könnyelműen kezelni, véleményünk szerint az alapértelmezetten bekapcsolt funkció volt az ASUS legjobb döntése. A Secure Bootot a Windows 7 nem támogatja, a Windows 8 és újabb operációs rendszerek viszont igen, így az előbbi esetén egyszerűen átugrott a rendszer rajta, míg a későbbieknél hasznosnak bizonyult. A már említett KB3133977 Windows frissítés a BitLocker titkosítás hibás működését javítja, ami ismételten csak a fontos adatok illetéktelen kezekbe kerülése ellen hasznos, tehát még egy lépés a biztonság irányába. A telepítésekor azonban olyan fájlok is módosulnak, amiket az alaplap a boot loader módosításaként érzékel, így megtagadja a rendszerindítást.

Ez a jelenség csak kisszámú esetben fordult elő addig, amíg a frissítés opcionális volt, azonban a Microsoft a napokban az ajánlott kategóriába sorolta át, így a Windows Update már automatikusan telepíti. A hibáról a Microsoft is tud, említik is azt, és a frissítés leírásában linkelik az ASUS pár lépésből álló megoldási javaslatát, de nem maradhatott el az igen szuggesztívnek szánt ajánlás a Windows 10-re váltásra sem. Ez persze egyéni döntés, de akár frissítünk az új Windowsra, akár nem, a rendszert valahogyan el kell indítanunk.

Ezeket kell a BIOS / UEFI-ben átállítani, hogy a Windows 7 elinduljon Ezeket kell a BIOS / UEFI-ben átállítani, hogy a Windows 7 elinduljon Ezeket kell a BIOS / UEFI-ben átállítani, hogy a Windows 7 elinduljon Ezeket kell a BIOS / UEFI-ben átállítani, hogy a Windows 7 elinduljon
Ezeket kell a BIOS / UEFI-ben átállítani, hogy a Windows 7 elinduljon (forrás: ASUS) [+]

A BIOS/UEFI beállításokat megnyitva a fenti képsoron látható beállításokat kell alklamazni, hogy a kellemetlen problémát ideiglenesen áthidaljuk. Amennyiben a modernebb operációs rendszerre való frissítés mellett döntünk, javasolt visszaállítani ezeket, hiszen úgy nagyobb biztonságot kapunk. Összességében örülünk, hogy az új megoldások a biztonságot szolgálják, ugyanakkor a Microsoft részéről mindez kicsit finomabban is történhetett volna. A rendszerinformációs alkalmazásukkal a legtöbb esetben tudják érzékelni az alaplap gyártóját, és legalább egy figyelmeztető ablak ilyen esetben a beállítások módosításának szükségességére biztosan sokaknak jól esett volna. Persze az sem kizárt, hogy a megszokott Windows 10 ajánlás újabb rámenős eszközét láthattuk.

Azóta történt