Friss Windows Server-tervek

A Microsoft víziója szerint 2005 az áttörés éve lesz a szervereken futó Windowsok éltében. Ennek előszeleként még az idén megjelenik a Windows Server 2003 operációs rendszer első szervizcsomagjának (SP1) kiadásra jelölt változata, a végleges pakk pedig a jövő év első félévében várható. A számos hiba- és biztonsági javítás mellett olyan új funkciók is kerülnek az SP1-be, mint az ún. Security Configuration Wizard, amely – minthogy XML-alapokra épül – lehetővé teszi egy adott kiszolgáló biztonsági beállításainak, profiljának alkalmazását szerverek százain is.

Szintén jövőre lát napvilágot a release 2 (R2) nevű jelentős Windows Server 2003-frissítés. Ebben az operációs rendszer 2003 áprilisi megjelenése óta felfedezett hibák javítása mellett az időközben kiadott szolgáltatáscsomagok is megjelennek majd. A Microsoft korábban úgy tervezte, hogy e verzióban mutatkozik be a Network Access Protection biztonsági technológia is, ám – amint azt ma közölték – ez csak a következő Windowsban, a 2007-ben várható Longhorn Serverben bukkan majd fel. A halasztást a Cisco NAP-technológiájával való kompatibilitás biztosítása tette szükségessé (lásd korábbi hírünket).

Addig is a vállalat egy egyszerűbb karanténfunkciót kínál az SP1-ben. A VPN Quarantine lehetővé teszi majd a vállalati biztonsági standardoknak nem megfelelő számítógépek elszigetelését. E karanténba zárt rendszerek nem képesek hozzáférni a belső hálózathoz mindaddig, amíg „egészségük” – biztonsági javítások és frissítések hatására – helyre nem áll.

A szoftvervállalat egyben megerősítette korábbi Windows Server-útitervét. Eszerint az SP1 mellett még szintén az első félévben megjelenik a 64 bites x86-os rendszerekhez írt Windows Server 2003 és a javítócsomagok kézbesítését végző Windows Update Services végleges változata, valamint a Windows Server 2003 High-Performance Computing Editionhöz készült szoftverfejlesztői csomag. A második félévben lát napvilágot a Windows Storage Server R2-es változata, a Windows Server 2003 High-Performance Computing Edition teljes verziója és a Longhorn Server első bétája is.

Azóta történt

Előzmények