A Foxconn Közép- és Nyugat-Kínában terjeszkedik

Alig két hete adtunk hírt arról, hogy az Apple legnagyobb beszállítója, a Foxconn (Hon Hai Precision Industry Co.) szünetelteti kínai gyáraiban a toborzást. Az elektronikai bérgyártó akkor hivatalos közleményben tagadta, hogy a létszámstopnak bármelyik megrendelőjéhez köze lenne, és az előző évekhez képest jóval több, a kínai újévi szabadságot követően visszatérő munkást jelölte meg a rendelkezés okaként. Közben egyre több forrás erősítette meg, hogy a Foxconn a robotizált gyártásra való átállást is próbálja felgyorsítani.

A Bloomberg riportja szerint a kínai munkaerőpiac jelentős változásokon megy keresztül, és a milliókat foglalkoztató bérgyártók (Foxconn, Quanta Computer, Pegatron, Wistron) nem a túl magas, hanem a túl alacsony munkaerő kínálattal küzdenek a déli Guangdong tartományban.

A Foxconn 1988-ban kezdte meg tevékenységét a guangdongi Shenzenben – az akkori kínai vezetés az ország eme részén kívánta tesztelni a szigorú gazdasági szabályozások lazítását. A gazdaság élénkítésére tett kísérlet annyira sikeres volt, hogy a következő években tízmilliók érkeztek Kína középső és nyugati tartományaiból, és az amúgy is népes Guangdong lakossága 2010-re 66%-kal 100 millió fölé nőtt. A tartomány gyáraiban a bérek az utóbbi néhány évig jóval magasabbak voltak, mint a középső és nyugati területeken, ezért a munkaerő utánpótlása a magas lemorzsolódási arány ellenére is biztosított volt.

Miközben a keleti tengerparti területek látványos fejlődésnek indultak, a középső és nyugati tartományok lemaradtak. A kormány ezért 2000-től komplex ösztönző programba fogott, és mára ezek a tartományok jelentősen csökkentették lemaradásukat – az átlagbérek az elmúlt hat évben például több mint kétszeresére emelkedtek Sichuanban és Henanban, és a gazdasági növekedés üteme már meghaladja Guangdongét.

A munkahelyek növekvő száma és a bérkülönbségek csökkenése miatt a kínai nagyvállalatok egyre nehezebben tudják rávenni az embereket, hogy családjukat hátrahagyva több ezer kilométerrel arrébb vállaljanak munkát. A Foxconn 2010-ben még szinte jelen sem volt Henanban, Sichuanban és Chongqingben, 2012 végén pedig már 450 000 embert alkalmazott itteni gyáraiban, ahol főleg iPadet és iPhone-t gyártanak. A változás komoly hatással lehet a tengerparti gyárakra –a Fair Labor Association tavaly készített felmérése szerint a Foxconn shenzheni gyáraiban 99%-ban vendégmunkások dolgoztak.

A kínai nagyvállalatoknak a munkaképes (15-59 év közötti) lakosság csökkenésével is számolnia kell, ami tavaly 3,45 millióval 937 millióra csökkent, és a kínai Nemzeti Statisztikai Hivatal előrejelzése szerint 2030-ig folyamatosan esni fog.

Azóta történt

Előzmények