A Foursquare felhasználóit figyelmezteti a FearSquare

Sokan irtóznak azoktól a szolgáltatásoktól, amelyek olyan személyes adatok megadására építenek, mint például a lakcím, a telefonszám vagy éppen az aktuális tartózkodási hely. Ezeknek a kiadására senki nem kötelezi a felhasználót, ám bizonyos közösségi megoldások – mint például a Foursquare – alapját pont az ehhez hasonló (azaz ebben az esetben az aktuális tartózkodási helyhez köthető) információk adják. A gyakorlatban ennek ugyan semmi haszna, célja pusztán a szórakoztatás, ám a FearSquare-nek köszönhetően a check-in új értelmet nyer: ez a szolgáltatás ugyanis tájékoztat minket az általunk leggyakrabban látogatott környékek veszélyességi szintjéről.

A Lincoln Social Computing Research Centre (LiSC) által fejlesztett szolgáltatás a Police.uk szerverein tárolt, valamint a felhasználóktól beérkező adatokat elemzi; a meglévő információkból még egy veszélyességi ranglistát is összeállít nekünk a rendszer. Egy némileg paradox és egyben veszélyes játékra is meginvitál minket az app: ha elég bátrak vagyunk ahhoz, hogy a listán szereplő helyeket meglátogassuk, a program pontokkal jutalmaz minket. A szolgáltatásra a LiSC honlapján lehet regisztrálni, miután összekötöttük a felhasználói fiókunkat azzal, egy kérdéssort kell kitöltenünk, amiben többek között a személyiségünkről, a legutóbb meglátogatott helyeinkről, valamint az ott történt bűncselekményekről kérdeznek.

A szolgáltatás egyelőre a szigetországban funkcionál teljes mértékben, ám a kutatók eltökélt célja globális szinten kiterjeszteni azt. A program a figyelmeztető szolgáltatás mellett egy tanulmány is egyben (ezért is a regisztrációkor kitöltendő kérdéssor), amelyben a veszélyes zónákhoz és a bűnözéshez kapcsolódó hozzáállást is vizsgálják.

Azóta történt

Előzmények