Internet nélkül maradt a Közel-Kelet

Az egész Közel-Keleten és Dél-Ázsiában is akadozik az internet- és telefonellátás, miután tegnap reggel elszakadt három, a régiót Európával összekötő kommunikációs kábel. A Földközi-tenger fenekén futó vezetékek helyreállítása hetekig is eltarthat, addig a helyi szolgáltatók a forgalmat Ázsia felé irányítják át.

A kábelszakadás miatt számos országban megszűnt, lelassult vagy akadozott az internetszolgáltatás. A Reuters úgy tudja, hogy Egyiptomban a hálózat kapacitása legalább 80 százalékkal esett vissza, de hasonló a helyzet Szudánban és Jemenben is. A France Télécom adatai szerint az Egyesült Arab Emírségekben 70, Katarban és Szaúd-Arábiában 50 százalékos volt a kapacitáscsökkenés, de Ázsiában is súlyosak voltak a következmények: a Maldív-szigeteken teljesen megszűnt az internetszolgáltatás, India pedig nemzetközi összeköttetései 80 százalékát veszítette el.

A sérült tengeralatti kábeleket a France Télécom fogja megjavítani, a távközlési vállalat hajói már úton vannak. Nem lesz azonban egyszerű a vezetékek felkutatása. A kábelek pontos nyomvonala ugyan ismert, de az elszakadt huzalok attól messzire elsodródhatnak a tengerfenéken, ezért hosszú ideig eltarthat, amíg a távirányítással vezérelt robot-tengeralattjárókkal megtalálják őket.

Az idén ez már a második alkalom, hogy a Földközi-tengeri kábelek szakadása miatt zavar keletkezett az internetforgalomban. Januárban először Egyiptom partjainál sérült meg egy tengerfenékre fektetett telekommunikációs kábel, nem sokkal később pedig a Katart és az Egyesült Arab Emírségeket összekötő vezeték szakadt el. A közel-keleti térséget és Indiát érintette a Földközi-tengernél történt kábelsérülés, melyet utolsóként, a sorban negyedikként követett a Dubaj partjainál bekövetkezett, feltételezhetően két hajó által okozott, nem szándékos rongálás.

Szakértők szerint rendkívül ritka, hogy három kábel egyszerre sérüljön meg vagy szakadjon el. Mivel a mostaniak több száz kilométerre fekszenek egymástól, valószínűtlen, hogy ezúttal is hajók horgonya okozta volna a károkat, inkább tengeralatti földrengésre gyanakodnak a szakemberek.

Azóta történt

Előzmények