Fél Ázsiát leszakította a netről a tájfun

A hét elején Kelet-Ázsiára lecsapó Morakot tájfun nem csak embereket ölt meg, házakat, utakat rongált meg, hanem komoly károkat okozott a kommunikációs hálózatokban is: a vihar tombolása következtében tenger alatti kábelek is megsérültek, elszakadtak – közölték a helyi hírügynökségek.

A Chunghwa Telecom egyik vezetője szerint olyan súlyosak a károk, hogy bizonyos területeken a telefon- és internetszolgáltatás 90 százaléka működéképtelenné vált, s előreláthatólag csak ma estére képesek helyreállítani valamilyen szinten a kapcsolatokat. A vihar miatt három komoly szakadás történt: az SWM-3 (Southeast Asia – Middle East – Western Europe 3) kábel sérült meg először még augusztus kilencedikén, majd szerdán még kettő (APCN – Asia Pacific Cable Network – illetve az APCN2).

APCN

A kábelszakadások következtében Tajvanon, Hongkongban, Szingapúrban és a Fülöp-szigeteken is tapasztalták az internetkapcsolat megszűnését, illetve kritikus lassulását, s ez az iparilag és kereskedelmileg fejlett területek számára komoly hátrány, mivel sok itteni cég az Egyesült Államokban tartja fenn szervereit. A károk a Chunghwa Telecom szerint olyan tetemesek, hogy a teljes helyreállítás akár két hónapot is igénybe vehet, de addig igyekeznek alternatív megoldásokat kidolgozni.

A Wall Street Journal ma arról tudósított, hogy a károk még ezeknél is súlyosabbak, ők úgy értesültek, hogy nem három, hanem legalább hét kábelszakadás történt.

Előzmények