Megszüntetik a wifitolvajok büntethetőségét

A finn Igazságügyi Minisztérium olyan törvénymódosításon dolgozik, mely dekriminalizálná azokat, akik egy nyitott, kellően nem védett wifihálózatra kapcsolódva engedély nélkül használják az internetet.

Finnországban a jelenlegi törvények értelmében a nyitott hálózatra való engedély nélküli kapcsolódás is bűncselekmény – a világ legtöbb részén hasonlóképp szankcionálják ezt a tevékenységet, illetéktelen behatolásként minősítik. Annak idején azért döntöttek így a finn törvényalkotók, hogy megelőzzék a csalásokat, amelyeket a rossz szándékú felhasználók elkövethetnek mások hálózatát felhasználva.

A tervezett enyhítés okai között szerepel, hogy az eddigi tapasztalatok szerint minimális, illetve nagyon nehezen meghatározható a jogosultság nélküli belépők által okozott kár, emellett sok esetben a felhasználók – amikor nyilvános hotspotok is vannak a közelben – nem is tudják eldönteni, hogy ők egy kapcsolódással vajon törvényesen járnak-e el. Az indoklás azt is megemlíti, hogy olyan mértékben terjednek a wifihálózatok, hogy azok monitorozása igen nehezen lenne megoldható.

Ha kidolgozzák az új törvényt, majd el is fogadják, akkor valószínűleg abba az irányba mozdulhat el a szabályozás – ahogy ez most már Németországban működik –, hogy esetleg inkább a hálózatok működtetőit kötelezik a titkosítás, a megfelelő védelem alkalmazására – egy védett hálózat feltörése mindenhol és minden körülmények között egyértelműen bűncselekmény.

Ahogy a tavalyi Hactivityn egy előadásból kiderült, Magyarországon szinte teljes a jogi homály ez ügyben. Habár született már egy nevezetes ítélet, amikor valakit egy nem védett hálózat használata kapcsán lopással elkövetett szabálysértésért figyelmeztetésben részesítettek (9 forintos kárt állapítottak meg), a szakértők szerint a wifilopás és az áramlopás analógiájának alkalmazása eddig nem sok eredménnyel járt.

Azóta történt

Előzmények

  • A kiadói lobbi megöli az ingyenes wifit

    Ha törvényjavaslatot elfogadják, akkor a jövőben megszűnhetnek az ingyenes hotspotok a brit vendéglőkben, könyvtárakban, egyetemeken.

  • Drót nélküli jövő

    Sajtóebéden beszélgettünk a hálózati eszközöket gyártó D-Link európai és hazai vezetőjével. Akik a WiMAX-ban nem, inkább a 4G-ben és a wifiben hisznek.