Vizsgálat indult a Facebook ellen az Egyesült Királyságban

A brit adatvédelmi biztos (Information Commissioner) vizsgálatot indított a nagy visszhangot kiváltó Facebook-manipuláció ügyében, hogy az a pszichológiai kísérlet, melyet kutatók a közösségi oldalon végeztek, megfelel-e az adatvédelmi előírásoknak vagy pedig megsértette azokat – tudta meg a Financial Times.

A biztos hivatala azt is közölte, hogy megkeresik az ír adatvédelmi szervezetet is, mivel a Facebook európai központja Dublinban található, de a szóvivő többet nem kívánt mondani, mivel a vizsgálat még épp csak megkezdődött. A fő kérdés az, hogy hány ember személyes adatait használták fel, illetve hogy az adatkezeléshez megszerezték-e a felhasználók beleegyezését.

A kutatás megjelenése után kirobbant vita egyébként azóta is tart, különösen az Egyesült Államokban kavart nagy vihart a tanulmány publikálása. A Facebook kiáll amellett, hogy törvényesen és szabályosan jártak el, mivel a felhasználói szerződésben szerepel az, hogy a cég a tagok adatait új eszközök és szolgáltatások kifejlesztéséhez felhasználhatja.

Az eddigi pro és kontra érveket olvasva, egész biztosnak tűnik, hogy a botrány elindít egy jogi reformot, melynek során több országban is újra fogják gondolni a nagy internetes cégek adatkezelési gyakorlatát, illetve felhasználói szerződéseik szövegét.

Előzmények

  • Adatvédelmi változások a Facebookon

    A közösségi oldal közleménye szerint a felhasználók visszajelzései alapján változtattak meg egy fontos beállítást, illetve kínálnak majd kibővített ellenőrzési lehetőséget.

  • Adatkezelés ma: értjük mi, csak lesz*rjuk

    A Moves fitneszalkalmazást nemrég kebelezte be a Facebook oldal, az eddig viszonylag konzervatív adatkezelési gyakorlatot ígéretük ellenére rögtön lazábbra vették.

  • Adatvédelmi szervezetek a WhatsApp-felvásárlás felfüggesztését kérik

    Bár a Facebook és a WhatsApp is kijelentette, hogy nem fognak változtatni az eddigi gyakorlaton, a jogvédők biztosítékot szeretnének.