Ha kedd van, akkor lassú internetet kapsz

A Facebook „2G Tuesdays” néven új kezdeményezést indított el: keddenként az összes alkalmazottjuk a gyors mobilinternet helyett használhat 2G-s kapcsolatot is, hogy megtapasztalják és ne felejtsék el, hogy a világ nagyobbik részén a felhasználók maximum ilyen hozzáféréssel rendelkeznek, és tervezési munkájuk során olyan megoldásokat alkalmazzanak, melyek a szűk sávszélességen is használhatóak.

A 2G Tuesdays bevezetését kommentáló Tim Alison, a Facebook fejlesztési vezetője emlékeztetett arra, hogy 2G kapcsolatnál egy átlagos weboldal betöltődése akár két percig is eltarthat, így csapatával már jó ideje azon dolgoznak, hogy a leglátogatottabb oldalukat, a hírfolyamot úgy optimalizálják, hogy az különösen alacsony sebességnél is használható legyen. Ebben segíti őket, hogy gyakran utaznak el olyan országokba, ahol csak 2G érhető el, hogy a helyszínen szerezzenek tapasztalatokat, megismerjék az ott élők internetezési szokásait.

De nem mindenki utazhat el a Facebooktól, ezért döntöttek úgy, hogy a vállalaton belül hetente egy napig szimulálják a szegényes hozzáférést. Ha egy alkalmazott kedden elindítja a Facebook alkalmazást készülékén, megjelenik egy figyelmeztető üzenet, hogy az illetőnek lehetősége van egy órán át 2G-vel internetezni.

A mérnökök egyébként nemrég jelentettek be több olyan újítást, melyeket a fejlődő országok lakóinak szánnak, például a nyílt forrású Network Connection Class rendszert, amely figyeli a rendelkezésre álló kapcsolat sebességét, és ha az lassú, megváltoztatja a hírfolyam megjelenítését – előre sorolja a szöveges tartalmakat, és hátra a képeket, videókat, hogy ne terhelje a sávot.

Előzmények