Ez nem spam, ez irányított marketing

A The Genesis Capital Private Equity Fund LP társaság 350 millió forintnak megfelelő összeget invesztál a Csehországban, Magyarországon és Szlovákiában a célirányos internetmarketing terén vezető pozíciót betöltő Etargetbe. A GPEF Alap 30 millió euróval gazdálkodik, befektetői között jelentős pénzügyi szervezetek, köztük az Európai Befektetési Alap, az Európai Fejlesztési Bank, a Cseh Takarékpénztár és a Letterkenny Holdings található. Az Alapnak ez az első, célirányos internet marketingbe fektetett invesztíciója.

„A GPEF befektetése tovább növeli a társaság emelkedő stratégiai törekvéseit. A célirányos internet marketing forgalma minden hónapban növekvő tendenciát mutat, és megfigyeléseink szerint a közép- és kelet-európai régióban a kis- és középvállalkozások egyre nagyobb költségvetési keretet különítenek el az internetes reklámokra“ – mondta P. Vidovič, az Etarget vezérigazgatója. A 2002-ben alapított Etarget a tavalyi utolsó negyedévében a három országban 115 millió forintos forgalmat bonyolított, az idei tervek 800 millió forintról szólnak.

Az „internet“, „marketing“ és „irányított“ szóhármas általában nem kelt túl pozitív képzeteket a világhálót napi rendszerességgel használó felhasználókban, akiket a böngészési szokásaikat kutató reklám- és kémprogramok naponta próbálnak meggyőzni arról, hogy mindössze személyre szabottabb reklámokat szeretnének eljuttatni hozzájuk. Érthető tehát, hogy az Etarget szeretné világosan megkülönböztetni az általa használt technológiát a fentiektől. A cég saját fejlesztésű rendszere segítségével keresőoldalakon és a hírportálokon helyez el szöveges hirdetéseket. A technológia PPC (pay-per-click) rendszerű, ez lehetővé teszi a kampányok hatékonyságának pontos elemzését. Az Etarget az első helyeket kínálja, így azon kereséseknél jelennek meg a hirdetések, amelyek a megadott kulcsszavak alapján a tartalomhoz illenek. Ha két vagy több ügyfél ugyanazt a szót adja meg, a cég árveréssel dönti el, ki kapja meg az előkelőbb pozíciót. Mindig az győz, aki magasabb összeget kínál az adott kulcsszóért.

Azóta történt

Előzmények