Ez nem HBO, ez HBO HD...

Mai bemutatóján a sajtó munkatársainak is bepillantást engedett az adástovábbítási lánc működésébe hazánk egyik első, HD-minőségű tévéműsort szolgáltató vállalata, az HBO Magyarország Műsorkészítő Zrt. A vállalat budapesti műszaki központjából közel tucatnyi csatornát sugároznak számos kelet-európai országba – az itt elhelyezett berendezések közvetítésével HD-adást elsőként a lengyelek nézhettek márciusban, de a több hónapos előkészítő munkálatok után áprilisban hazánkban is megindulhatott a lapostévék paramétereihez igazított, nagy felbontású adás közvetítése.

Az HBO HD elindításával egy a kor színvonalának és az aktuális trendeknek megfelelő, az előfizetők számára teljesebb moziélményt nyújtó vállalkozásba fogott az amerikai Time Warner tulajdonában álló médiavállalat. Bár ahogy azt Riz Pétertől, az HBO HD technikai projektvezetőjétől megtudtuk, egyelőre nincsenek a cég birtokában pontos számok a HD Ready vagy Full HD televíziókészülékek magyarországi penetrációjáról, a szakemberek szerint nem lehetett tovább várni a hagyományos, standard minőségű (SD) képnél jelentősen nagyobb információtartalmú adás beindításával. Riz szerint az átállás éppen az olyan, portfóliójában elsősorban mozifilmeket kínáló csatornáknak tűnt kézenfekvőnek, mint amilyen az HBO, ugyanakkor a szolgáltatók kínálatában feltűntek a HD-minőségű sportadók, vagy éppen a természetfilmekre specializálódott csatornák is. Az HBO HD adása egyébként elsőként a UPC hálózatában vált elérhetővé, idén ősszel azonban várhatóan más kábelszolgáltatók is átveszik és továbbítják majd a HD-adást.

Három generációs családkép (jobbra az HBO HD adása, balra az SD adás plazmán és CRT-n)
Három generációs családkép (jobbra az HBO HD adása, balra az SD adás plazmán és CRT-n)

Riz a bemutatón elmondta, hogy a HD-projekt elindítása során elvárás volt egyebek mellett a kompatibilitás a már meglévő technikai környezettel és adáselőkészítési rendszerekkel, illetve a piacon lévő, a végponton elhelyezett vevőegységekkel (set top box) és szabványokkal. Az HBO HD tervezési fázisa ezeket a szempontokat figyelembe véve tavaly szeptemberben kezdődött, a csatorna indításáig végül hét hónap telt el. Az HBO HD a normál minőségű HBO tükre, így programválasztékuk is azonos, a csatorna továbbításáért egyelőre nem is kér prémium díjat a vállalat, más kérdés, hogy a szolgáltatók többnyire a megnövekedett költségeikre hivatkozva (például fejlettebb vevőegység biztosítása) magasabb havi díjat kérnek a HD-csatornákat is tartalmazó csomagokért cserébe.

Monitoring helyiség az HBO budapesti műszaki központjában
Monitoring helyiség az HBO budapesti műszaki központjában
Forrás: HBO

Az HBO HD-n kezdetben szinte kizárólag az SD-minőségű műsorok digitálisan „feljavított”, 1080i felbontásra átskálázott (az eljárást szaknyelven felkonvertálásnak hívják) változata volt látható, ami hoz ugyan némi minőségjavulást, az igazi előrelépést azonban az adásláncba már eleve HD-minőségben bekerülő tartalmak hozhatják. Az ilyen tartalmak aránya szeptemberre elérheti a 40 százalékot a csatorna repertoárjában, néhány éven belül pedig a tervek szerint már csupán a műsorok 10-15 százalékát adják majd felkonvertálási technikával. A bemutató kapcsán felvetődött a HD-minőségű adások megnövekedett jogdíjtétele és a technikai apparátus bővítésének költségei is (a szalagos háttértároló kapacitását például 700 terabájttal kellett megnövelni az HBO HD indulásához), melyet egyelőre nem hárít át a műsortovábbítókra (illetve rajtuk keresztül a nézőkre) az HBO.

Az HBO HD tüköradását a régióban jelenleg három országban, Magyarországon, Csehországban és Lengyelországban sugározzák.

Azóta történt

Előzmények

  • A jövő héten indul az HBO HD

    Elsőként a UPC-nél lesz nézhető a nagy felbontású csatorna, de őszre már várhatóan több szolgáltató is felveszi kínálatába.