Évek óta mínuszban volt az IBM PC-üzletága

Az IBM személyi számítógépes üzletága közel 1 milliárd dollárnyi veszteséget halmozott fel az elmúlt három évben – derül ki a vállalatnak az amerikai Értékpapír- és Tőzsdefelügyelethez benyújtott jelentéséből. A divízió eladása előtt annak teljesítménye nem volt ismerhető, mivel a PC-s biznisz eredményeit a számos más eszközt – egyebek mellett pénztárgépeket – is kínáló személyi rendszerek csoport eredményeivel vonta össze az IBM.

Mint a jelentésből kiderül, a PC-üzletág 258 millió dollár veszteséget halmozott fel 2003-ban, 171 milliót 2002-ben és 397 milliót 2001-ben. A teljesítmény az idén sem javult: az év első hat hónapjában a deficit – 5,2 milliárd dolláros árbevétel mellett – 139 millió dollárra rúgott. A helyzeten láthatóan az sem segített, hogy az IBM a PC-gyártás jelentős részét a Sanmina-SCI-hez szervezte ki 2002-ben.

Amint az ismert, az üzletágat december elején 1,25 milliárd dollárért – 650 millió dollárnyi készpénzért és 600 millió dollárnyi részvényért – megvásárolta a Lenovo. A kínai vállalat átvette az IBM 500 millió dolláros adóságállományát is. Az IBM így gyakorlatilag megszabadult a mostoha üzletágtól, ám mégsem hagyta teljesen magára. A két cég ugyanis egy amerikai központú vegyesvállalatot hoz létre – ebben az IBM-nek 18,9, a Lenovónak pedig 45 százalékos részesedése lesz –, mely a várakozások szerint a Dell és a HP után a világ harmadik legnagyobb PC-gyártó vállalkozása lesz.

  • Kapcsolódó cégek:
  • IBM

Azóta történt

Előzmények