Új üzleti modell: „bűncselekmény mint szolgáltatás”

A napokban napvilágra adta ki az Europol az internetes szervezett bűnözésről szóló legfrissebb iOCTA-jelentést (Internet Organised Crime Threat Assessment), melyben azt hangsúlyozzák, hogy a kiberbűnözés belépési küszöbe egyre alacsonyabbá válik: a szükséges műszaki szakértelemmel nem rendelkezők – például a hagyományos szervezett bűnözői csoportok is – kiberbűnözésbe kezdhetnek, egyszerűen úgy, hogy megvásárolják az ehhez szükséges szakértelmet és eszközöket.

Megjelent a iOCTA 2014 jelentés

A jelentés megállapítja, hogy a kiberbűnözők legális szolgáltatásokat és eszközöket (anonimizációt, titkosítást, virtuális pénznemeket) is felhasználnak illegális célokra, és kiemelik, hogy a bűnözők az úgynevezett „darkneteket” (sötét hálózatokat) használják különféle törvénysértő célokra, például a kábítószerek, fegyverek, lopott áruk, lopott személyi és bankkártyaadatok, hamisított személyazonossági iratok és gyermekpornográfia kereskedelmére. Ez a „rejtett internet” a kiberbűnözés evolúciójának legfőbb motorjává vált, amely a rendészeti szervek számára rendkívül összetett kihívást jelent.

Megjelent a iOCTA 2014 jelentés

A 2014-es iOCTA ajánlásokat is megfogalmaz a rendvédelmi szervek számára, amelyek segítségével sikeresen, változatos és rugalmas módszereket alkalmazva léphetnek fel a folyamatosan fejlődő, transznacionális jellegű kiberbűnözés ellen. A listán szerepel az ismeretterjesztés, a kapacitások bővítése, a módszerek és eljárások szabványosítása, a nemzetközi és határon átívelő együttműködés, a releváns információk és hírszerzési eredmények cseréje, a célra alkalmas, harmonizált jogszabályok kidolgozása, továbbá az interneten elérhető illegális online szolgáltatások bűnözői infrastruktúrájának lebontása és működésképtelenné tétele.

Azóta történt

Előzmények

  • Új kiberfegyvert fejleszt az NSA

    A készülő rendszer feladata az Egyesült Államok elleni kibertámadások felderítése és visszaverése lenne.

  • Pornókedvelőkre utazik a „rendőrségi” zsaroló program

    A Kaspersky Lab fedezte fel a rejtett részét annak a rosszindulatú kampánynak, amely világszerte bevezette az androidos eszközökre készült Koler programot 2014 áprilisában.

  • ATM-ekből loptak pénzt a felszámolt bűnszervezet tagjai

    Tökéletesen felkészültek arra, hogy a pénzkiadókból adatokat szerezzenek meg, majd az általuk gyártott hamis kártyákkal csapolták meg a bankszámlákat.