Hatalmas fogás: újabb kiberbűnözői hálózatot számoltak fel

Néhány napja, november végén egy kétnapos akció során nemzetközi együttműködéssel több mint száz, csalással vádolt embert tartóztattak le, akik a nyomozások eredményei szerint bűnszövetkezetben lopott vagy hamis bankkártyákkal vásároltak, illetve árusítottak online módon repülőjegyeket szerte a világon.

A hosszan előkészített, Global Airport Action névre keresztelt akció során a hatóságok szorosan együttműködtek a légiközlekedési, az utazásszervező, illetve a kártyakibocsátó társaságokkal. A szervező European Cybercrime Centre (EC3), az Europol kiberbűnözéssel foglalkozó osztálya összehangolta tevékenységét többek között az American Express, a MasterCard, a Visa Inc. és a Visa Europe képviselőivel. Fontos szerepe volt az azonosításban a globális légügyi szövetségnek is (International Air Transport Association – IATA). A művelet 45 országra terjedt ki, részt vett benne több mint 60 légitársaság, és nyolcvan felett volt az érintett repülőterek száma. Az aktivitás magyarázata, hogy az internetes csalások által okozott eddigi kárt egyedül a légiközlekedésben közel egymilliárd dollárra becsülik.

A cél kettős volt: egyrészt felszámolni azokat a bűnszervezeteket, melyek hamis kártyákkal, illetve repülőjegyekkel üzleteltek, másrészt megvédeni az ügyfeleket, akik csalás áldozatai lehetnek. A kétnapos akció során 281 gyanús akciót észleltek, és összesen 118 embert tartóztattak le, köztük visszaesőket, akiket hasonló ügyek miatt letartóztattak.

Azóta történt

Előzmények