Európában drágállják az olcsó Macet

Az európai vásárlók petícióval fordultak az Apple-höz, hogy az tegyen lépéseket az Egyesült Államokban és az Európai Unióban alkalmazott termékárazási stratégiájának közelítésére. Közismert, hogy a hardvereket és szoftvereket az amerikai vásárlók az esetek többségében jóval olcsóbban szerezhetik be, mint az Atlanti-óceán túlpartján élők, sokan azonban ezt igazságtalannak tartják. A petíció összeállítói szerint az már mégsem járja, hogy az USA-ban 499, illetve 599 dollárért kínált új Mac mini számítógépekért 489, illetve 589 eurót kér az Apple Európában (mai árfolyamon 1 USD 183 forint, míg 1 euró 239 forint).

Az EU-n belül Németországban a legrosszabb a helyzet, állítják, ott ugyanis további 50 euróval drágább a egyszerűbb konfiguráció, és 60-nal az erősebb masina. Ez az árstratégia ellentétes az Apple üzleti céljaival, hiszen a Macre való áttérést fontolgatókat eltántorítja – írják. Eddig közel 3000-en írták alá a petíciót.

Nem ez az első eset, hogy az Apple árazási koncepcióját uniós kritika éri – emlékeztet a CNET. Decemberben egy brit hivatal panasszal élt az Európai Bizottságnál az iTunes internetes zenebolt miatt, mert – mint állították – a dalokért Amerikában és Nagy-Britanniában fizetendő ár között lévő 10 pennys különbség diszkriminatív.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Apple

Azóta történt

Előzmények