Erőre kapott az Apple

Az Apple Computer – köszönhetően az iPod zenelejátszó és a Mac számítógépek növekvő népszerűségének – történetének legmagasabb negyedéves árbevételével és nyereségével zárta az első pénzügyi negyedévet, amivel meglepte az elemzőket is. A jelentést egy nappal azt követően tette közzé a vállalat, hogy az IBM-szabványú személyi számítógépek felhasználóit megcélozva piacra dobta két meghatározó termékének olcsóbb változatát, a 499 dolláros ártól megvásárolható Mac minit és a 99 dollárért kínált iPod shuffle-t.

Az Apple első pénzügyi negyedéves árbevétele 3,5 milliárd dollár volt, 74 százalékkal magasabb, mint egy évvel korábban, a profit pedig 350 százalékkal, egészen 295 millió dollárig szárnyalt. A rekorderedmény elérését az iPod rekordforgalma tette lehetővé: a hordozható zenelejátszóból a negyedév során 4,5 millió darab fogyott. Ráadásul a készülék népszerűsége felkeltette az érdeklődést a Mac számítógépek iránt is, melyek eladásai éves szinten 26 százalékkal, több mint 1 millió darabra emelkedtek – ennyi gépet több mint négy éve nem adott el egy negyedév alatt a cég. A legnépszerűbb komputer az iMac volt, amelyből 456 000 darab kelt el.

Az Apple a második pénzügyi negyedévre 2,9 milliárd dollár árbevételt vár; az elemzők korábban 2,75 milliárd dollárt prognosztizáltak.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Apple

Azóta történt

Előzmények