Betilthatják a terrorizmust propagáló honlapokat

Az Európai Unió tagállamainak igazságügyi és belügyminiszterei pénteki, Luxembourgban tartott találkozójukon megállapodtak arról, hogy szigorítanak a terrorizmusellenes törvényeken, s a jövőben büntetik az internetes oldalak útján történő „felbujtást”, vagyis a terrorcselekmények propagálását, segítését, a toborzást stb.

A megegyezés bejelentésekor a miniszterek hivatkoztak arra, hogy az internet ma már „virtuális kiképzőtáborként” szolgálja a terrorista csoportokat, megkönnyíti a kapcsolattartást, lehetőséget ad a potenciális terroristák „betanítására”, valamint jelentősen megnöveli az ilyen szervezetek hatékonyságát. Gilles de Kerchove, az EU terrorizmus elleni küzdelmének koordinátora nemrég beszélt arról, hogy körülbelül 5 ezer olyan honlap található ma a neten, amelynek célja, hogy radikalizálja a fiatalokat, s megnyerjék őket a terrorizmus ügyének. A pénteki megállapodás következtében az egyes országok bíróságainak mostantól meglesz az eddig hiányzó jogalapjuk arra, hogy ezeket az oldalakat betilthassák – Nagy-Britannia, Spanyolország és Olaszország egyébként már eddig is hasonlóan járt el.

A találkozón megállapodtak arról is, hogy szigorítják a robbanóanyagok nyilvántartásának ellenőrzési rendszerét is, s az év végéig létrehoznak egy nemzetközi adatbázist (European Bomb Data System).

Az északi országok képviselőinek aggodalmaira (akik a szólásszabadság korlátozásának a veszélyére figyelmeztettek) Lovro Sturm, szlovén igazságügy-miniszter azt ígérte, hogy minden erejükkel azon lesznek, hogy az alkotmányos jogok ne sérüljenek, ám az uszító propaganda ellen a közösségnek fel kell lépnie.

Azóta történt

Előzmények