Már jövőre megszűnhet a roamingdíj az EU-ban

Az uniós távközlési piac újraszabályozásának két kiemelten fontos eleme lesz, hogy az Európai Unióban a tervek szerint 2015-től megszűnne a barangolási díj, illetve tilos lenne a netsemlegesség olyan megtörése, amikor a szolgáltatók a nagy IT cégektől (mint pl. a Google vagy az Amazon) külön díjat szednének a gyorsabb hozzáférésért – tudta meg a Reuters hírügynökség egy uniós dokumentumból.

A javaslatot az Európai Parlament (EP) ipari bizottsága terjesztette be, és az a meglepő benne, hogy az egyébként harcias és kemény radikálisként ismert Neelie Kroes, az Európai Bizottság (EB) digitális menetrendért felelős alelnöke terveiben valamivel későbbi dátum szerepel a roaming megszüntetésére. A Reuters tudósítói által látott dokumentumban ugyanis az olvasható, hogy az előterjesztés szerint 2015. december 15-től egyetlen uniós országban sem vethetnének ki a szolgáltatók pótdíjat a külföldön telefonhívást kezdeményezőre vagy fogadóra. Ugyanez a tiltás lépne életbe a szöveges üzenetek, illetve a „szabályozott” adatroaming esetében is.

A bizottság a javaslatról e hír írásának időpontjában szavaz. Amennyiben elfogadják, akkor még további lépcsőket kell megjárnia: az EP-ben is meg kell szavazni, majd – és ez a keményebb dió – minden egyes uniós tagállamban implementálni kell a szabályozást.

Azóta történt

Előzmények