A roamingdíj vége: 2015. december 15.

A bizottság tegnap tartott ülésén több, már jó ideje terítéken lévő ügyben szavazott, és fontos javaslatokat terjesztenek az Európai Parlament (EP) elé. A döntésekről a spanyol Pilar del Castillo Vera, a távközlési reformmal kapcsolatos munkát koordináló képviselő számolt be.

Hirdetés

A képviselők döntöttek arról, hogy a jövőben szigorúbb szabályokkal kell védeni a netsemlegességet. Biztosítani kell, a szolgáltatók csak különleges esetekben lassíthassák vagy blokkolhassák a forgalmat: forgalommenedzselés miatt (vagyis ha egyes szolgáltatások oly mértékben lassítják le mások hozzáférését, hogy azok nem kapják meg a szerződésben biztosított sebességet), illetve olyankor, amikor például bíróság írja elő ezt számukra. [Magyarországon egyébként jelenleg jórészt ez a helyzet – legalábbis a szolgáltatók bevallása szerint, kivéve a mobilnetnél, ahol a VoIP blokkolása hazánkban is gyakorlat.]

roaming

A másik fontos döntés, hogy elfogadták azt a javaslatot, ami barangolási díjak eltörlése dátumaként 2015. december 15-ét határozta meg. Fontos megjegyezni, hogy előírják az Európai Bizottság (EB) számára, hogy a „visszaélések megakadályozása érdekében”, dolgozzanak ki egy olyan útmutatót, amely felvázolja, hogy a szolgáltatók mely kivételes esetekben alkalmazhatnak mégis – a jelenleginél alacsonyabb – roamingdíjakat. Azt az EB-től érkezett javaslatot azonban elvetették, hogy szabályozzák az adott ország állampolgárainak a hazájukból intézett nemzetközi telefonhívások díját.

Kisebb, a fejlesztéseket segítő javaslatokat is elfogadtak, melyek célja, hogy a mobilinternet céljára a lehető legteljesebb mérték használhassák fel a felszabaduló rádiófrekvenciákat.

A távközlési javaslatcsomagról az EP április 2-3-án tartandó plenáris ülésén egyben szavaznak. Amennyiben elfogadják, akkor a miniszterek tanácsának (Európai Tanács – ET) is jóvá kell még hagynia, de erre már csak az európai parlamenti választások után kerülhet sor.

Azóta történt

Előzmények