Elfogadták az elektromágneses mezőben dolgozók védelméről szóló irányelvet

Az Európai Bizottság (EB) nevében ma Andor László, a foglalkoztatásért, a szociális ügyekért és a társadalmi összetartozásért felelős biztos jegyezte azt a közleményt, melyben az EB üdvözli, hogy az Európai Parlament (EP) elfogadta azokat az új irányelveket, melyek arra hivatottak, hogy a dolgozókat a korábbinál hatékonyabban védjék meg munkahelyükön a káros elektromágneses mezők egészségkárosító hatásaitól. A várható intézkedések kiemelten védendő alanyai az egészségügyi intézményekben mágnesesrezonancia-vizsgálatokat végzők, a radarral, hegesztőgépekkel dolgozók, illetve az elektromos hálózatok karbantartói.

Az irányelvek jelenleg még csak elfogadott javaslatként léteznek, de mivel a Miniszterek Tanácsa már áldását adta rá, ezért szinte biztos, hogy a június huszadikai szavazás után hivatalosan is életbe lépnek. Ezek után az EU tagállamainak 2016. július elsejéig be kell építeniük a direktívákat saját jogszabályaikba.

Az új irányelvek világosan definiálják, hogy az elektromágneses tér mikor káros az emberi egészségre – például meghatározzák, hogy mely frekvenciák esetén állnak rendelkezésre olyan tudományos bizonyítékok, amelyek igazolják, hogy az adott esetben a mezőben munkát végzők keringési, illetve központi idegrendszere károsodhat.

Az új szabályozás kockázatelemzésre kötelezi a munkaadókat, illetve előírja a megfelelő megelőző, illetve védőintézkedések alkalmazását.

A közlemény külön kitér arra, hogy az új szabályok csak a különösen veszélyes körülmények között munkát végzőkre vonatkoznak, az egyéb, mindenki által használt elektromos eszközök esetében felmerülő egészségügyi kockázatokról, illetve ezek kezelésről egy korábbi uniós ajánlás szól, illetve a tagállamok ezeket saját hatáskörben szabályozzák.

Azóta történt

Előzmények