Megynyílt az Európai Unió digitális könyvtára

Az Európai Unió képviselői tegnap a frankfurti könyvvásáron jelentették be, hogy elindult az EU digitális könyvtára, az EU Bookshop, mely az európai együttműködés kezdetétől,  1952-től tartalmazza a közösség történetének dokumentumait, jelenleg a 23 hivatalos nyelven, de bizonyos anyagokat közel 50 nyelven.

„A digitális könyvtár elindításával a [a törvénykezési és kulturális publikációk] teljes átláthatóságának megteremtése volt a célunk” – nyilatkozta a megnyitón Leonard Orban, az EU többnyelvűségért felelős biztosa, aki azt is elmondta, hogy ez a projekt is jelzi az unió elkötelezettségét, mely szerint a nyelvi sokszínűség támogatása a közösség kiemelt feladata.

EU Bookshop

Az archívum legrégebbi dokumentuma Jean Monnet beszéde, amelyben kezdeményezte az Európai Unió elődjének, a Szén- és Acélközösségnek, más néven Montánuniónak a megalakítását.

A könyvtárban jelenleg 140 ezer publikáció található (ezek közül 110 ezer iratot, körülbelül 12 millió oldalnyi terjedelemben 2008 februárja óta digitalizáltak), s az anyag a tervek szerint évente 1600 új, digitális módon készült dokumentummal fog gyarapodni.

Az EU Bookshop létrehozása 2,5 millió euróba (körülbelül 670 millió forintba) került.

Azóta történt

Előzmények